Kulit cerah merupakan impian setiap wanita ketika bulan Ramadan. Apalagi ketika berpuasa, kulit akan menjadi kering dan tidak terhidrasi dengan baik.

Namun, banyak langkah untuk membuat kulit agar segar dan bercahaya, iaitu menggunakan topeng masker.

#1 Kunyit dan susu

Campurkan 1 sudu teh susu dan setengah sudu teh kunyit. Kemudian sapukan ke wajah, biarkan selama 15 minit. Kemudian, bilas dengan air sejuk.

#2 Pisang dan madu

Tambah 1 sudu makan madu dalam pisang yang sudah dihancurkan. Kemudian, sapukan ke muka dan biarkan selama 20 minit. Kemudian, bilas dengan air.

#3 Bawang dan madu

Campurkan 1 sudu makan jus bawang dengan setengah 1 sudu makan madu. Kemudian, sapukan ke muka dan leher. Biarkan hingga kering, kemudian bilas dengan air sejuk.

Sumber: Boldsky

Bukan hanya lelaki yang boleh membuat sesebuah hubungan berakhir dengan persahabatan atau friendzone semata.

Wanita juga boleh melakukan perkara yang sama. Lantaran itu, berhati-hatilah dan kenali petanda dari ulasan berikut ini.

#1 Dianggap penjaga

Dia selalu datang hanya untuk meminta penjagaan dan berunding ketika dilanda masalah. Ini kerana dia percaya dan tahu anda adalah orang yang tepat.

#2 Hanya untuk bersandar

Setiap kali dia mempunyai kesukaran atau sedang rasa down, dia akan datang pada anda meminjam bahu untuk menangis. Ini jelas adalah friendzone.

#3 Ingin menjodohkan anda

Jangan berbangga hati jika wanita yang anda suka tiada henti menanyakan tentang peribadi anda. Kerana dia hanya sedang mengenali anda lebih dalam untuk selanjutnya dikenalkan pada temannya. Ini hanya perangkap.

Sumber: Boldsky

Puasa bukan hanya membuat tubuh menjadi sesuai atau melambatkan metabolisma. Tetapi juga berguna untuk nyah toksin pada tubuh dan menghalang proses penuaan.

Perkara tersebut juga disokong oleh pendapat doktor pakar kecantikan yang menyatakan puasa membuat kulit semakin bagus dan bercahaya. Ini kerana proses metabolisma yang perlahan akan membantu mengurangkan radikal bebas.

“Jelas sangat berguna untuk kecantikan. Pada masa metebolisma menurun, memberikan masa rehat untuk radikal bebas yang membuat penuaan pada kulit,” ujar Dr. Andrew Weil.

Jika ingin lebih tinggi lagi, alangkah baiknya ketika berbuka dan sahur minum teh herba dan campurkan dengan lemon. Kedua-duanya akan menyempurnakan kulit semasa bulan puasa.

Sumber: Womensheatlthandfitness


Muzik hadir dalam setiap kehidupan ramai orang. Malah, setiap orang pasti mempunyai senarai main lagu di dalam fikirannya yang boleh membawa kenangan-kenangan tertentu.

Muzik juga boleh digunakan di pelbagai aktiviti baik untuk berolahrga, menari, pendamping ketika bekerja di pejabat dan sebagainya. Muzik juga boleh mempengaruhi kesan suasana hati seseorang.

Penyelidikan dari United Kingdom and Finland mendedahkan lagu sedih lebih dapat mempengaruhi suasana hati manusia dan lebih mampu membangkitkan kenangan berkaitan pengalaman mereka.

Sebuah pasukan penyelidikan yang diketuai oleh Profesor Tuomas Eerola dari Durahm University menggali lebih bagaimana beberapa orang membenci dan mengelakkan lagu sedih sementara yang lain larut dalam emosi dan kenangan.

“Dalam kajian kami, kami mengkaji spektrum mengenai pengalaman seseorang apabila mendengar muzik sedih dan mencari sebab kenapa orang mendengar muzik tersebut, serta menghindarinya,” ujar Tuomas.

Penyelidikan tersebut menunjukkan majoriti orang yang mendengar lagu sedih kerana mereka menikmati muzik atau terhibur kerana lagu yang dimainkan membawa kenangan mereka kembali. Terdapat 2436 peserta yang rasa sakit semasa mendengar muzik sedih tersebut. Biasanya muzik mendatangkan kenangan peribadi yang mendalam berkaitan perceraian atau kematian orang yang dicintainya.

Para penyelidik menyebutkan bahawa mendengar muzik sedih menjadikan pengalaman yang “kesedihan, menyenangkan”, dan tercatat bahawa pengalaman tidak akan berubah seiring bertambahnya usia.

Eerola berkata penyelidikan ini menunjukkan sifat fungsi dari pengalaman tersebut. Hal abstrak sebagai reaksi emosi muzik berkaitan dengan struktur otak dan sistem saraf.

“Keputusan ini dapat membantu kita untuk menentukan cara seseorang mengatur suasana hati mereka dengan bantuan muzik, serta bagaimana terapi muzik boleh menjadi bahagian pemulihan kerana keselesaan, sokongan, serta kenikmatan yang dirasakan pendengar,” ringkas Eerola.

Sumber: Medicaldaily