By : Kevin Zahri

1. Bermula dengan kurma …
Kurma istimewa dengan gabungan gula ringkas (tenaga cepat) dan serat (tenaga lebih lama) untuk bolehkan anda solat Maghrib terlebih dahulu sebelum makan betul2. Kurma juga kaya dengan potassium untuk bantu stabilkan bendalir badan setelah berpuasa sehari.

Ingat: Kurma tetap berkalori. Jangan 10 biji :D … 1-3 kurma saiz sederhana sudah cukup untuk bekalan tenaga dan alas perut bagi mereka yang ingin tunaikan solat maghrib terlebih dahulu.

2. The 20 minit Rule!
Dari suapan kurma semasa berbuka sehingga berasa kenyang ambil masa 20minit. Kalau anda belasah makanan sepanjang 20minit, barangkali besar anda akan makan berlebihan. Jadi makan dulu dan faham bahawa rasa kenyang datang selepas lebih-kurang 20mini)
Sunnah Nabi S.A.W pun menyatakan “berhenti lah makan sebelum kenyang”

3. Target Kalori: dalam 700kcal
Target pengambilan kalori untuk berbuka dalam lingkungan 700kcal. Tapi tak kira betapa sedap kuih-muih dan manis-manisan yang disediakan, bermula lah dengan hidangan yang seimbang untuk kawal nafsu makan dan elak makan berlebihan, pilih:
Segenggam sumber karbohidrat: nasi, bihun, kentang, mee, roti dll.
Sumber protein yang berkualiti: seperti ayam, ikan, tofu, daging dll.
Sumber serat: seperti sayur, kekacang, buah-buahan dll
Last sekali baru makan sikit kuih & manis-manisan.

4. Tiga Jenis Air
Semasa berbuka, saya selalu ada tiga jenis air.
Air panas: Ini biasa untuk berbuka. Ini untuk bantu “panaskan” sistem penghadaman yang telah berehat lebih kurang 12jam.Tapi tak lah panas mendidih.
Air kosong: Ya untuk dahaga lah kan dan ia tidak berkalori.Apa-apa pun tak perlu terus belasah 3-4 gelas air - nanti buncit perut dan tak selesa. Take it slow and easy.
Air manis: Untuk air manis, nasihat saya, minum last sekali. Ini untuk nafsu tapi kalau berlebihan, kalori pun berlebihan,

5. Buffet Tip: Sebelum berbuka, recce hidangan buffet terlebih dahulu dan cuba rancang nak makan apa. Bajet sikit ruang untuk manis-manisan dan ingat tip “20 minit”.
Sedia untuk beberapa inspirasi bilik tidur Itali? Saya tunjukkan pembuat perabot yang terkenal di luar sana iaitu , Bonaldo hari ini. Katalog mereka termasuk beberapa gambar bilik tidur yang hebat yang membangkitkan kenangan cerita dongeng. 
But come on, these are gorgeous! Bonaldo designers have created some serious eye candy here with their modern portrayal of bedrooms highlighted with crisp horizontal lines, classy fabric and stand-out accents. Scroll on...




Sangat ringkas dan menawan. Bagi peminat putih, designlah bilik anda seperti ini. Sudah tentu anda akan jarang keluar dari  bilik tidur anda kerana anda terlalu suka dengan bilik tidur baru anda  :D

Ahh, hitam merah putih.. my favourite color . Sangat simple dan menawan disitu. Warna hitam dan merah menimbulkan rasa "wow" di dalam kepala peminat warna ini.







Cantik kan ? Hmmm, serius lawa lawa. Rasa macam nak design semua macam tu je kat rumah -_- Ingat anak tan sri ? dato?  mahu design rumah seperti itu ? Banyak duit engkau :D Cuci mata je mampu la jawabnya . hehehe

Source : home-designing


Thanks for reading.





Salam Ramadhan | Raya akan menjelang. Nak duit raya tak ? Kalau nak, baik korang baca entri ni sampai habis.  Online shopping Malaysia yang dipercayai dan paling famous,  iaitu www.nile.com.my nak bagi korang duit raya tau ! Diorang ada buat satu giveaway untuk para blogger join dan hadiahnya wang tunai sehingga RM1000 tau !

So jangan buang masa lagi, cepat-cepat join kay . Syarat-syaratnya ada 4 je. Jom follow :

1. Tajuk : " Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016 "

2. Letak banner kat bawah ni dalam entry korang dan link kan banner tu dengan link yang ini :
http://www.nile.com.my/page.php?cd=111

3. Dan daripada link tersebut, korang pilih 5 items daripada "Jualan Raya Meletop 2016" yang korang nak sangat-sangat daripada nile.com.my,

4. Ok. Lepas dah siap, email terus kepada give_away@nile.com.my beserta dengan detail dan tajuk :

Raya Giveaway: Jualan Raya Meletop 2016

Link blog :
Nama penuh :
No. Telefon :


Ini hadiah untuk 6 orang pemenang :

RM 300 Duit Raya x 1 pemenang
RM 200 Duit Raya x 2 pemenang
RM 100 Duit Raya x 3 pemenang


Product:  Casual 3-in-1 Women Bag
JLM2016 Sales price: RM33.30
Date: 16/06/2016
Time Start: 3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only

Product: Fashion 6-in-1 Women Bag
JLM2016 Sales price: RM42.90
Date: 20/06/2016
Time Start: 11.00am
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only


Product: Waterproof Backpack
JLM2016 Sales price: RM22.90
Date: 27/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only

Product: Woman Leisure Flats
JLM2016 Sales price: RM16.00
Date: 29/06/2016
Time Start:2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 150 units only

Product: Traveler Backpack 
JLM2016 Sales price: RM19.90
Date: 30/06/2016
Time Start:3.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only

Kenapa Opi pilih barang-barang tersebut ? Okay, opi bagitahu mengikut urutan gambar dari atas ke bawah tau. Yang pertama, handbag warna merah tu and handbag warna putih tu, Opi beli untuk mama, kenapa dua ? Alang-alang tu, pilih untuk opi sekali, hahaha. Tukar-tukar dengan mama nanti. Yang ketiga ialah waterprof backpack.. senang untuk opi g mana mana redah hujan. Opi ni kalau di kampus, suka sangat redah hujan, tak suka pakai payung kalau nak ke kelas -__- Kasut putih tu pula, boleh pakai g mana mana, kelas boleh, shopping mall boleh, pasar pun boleh. Hahahaha, buat pakai raya pun boleh tau, pakai ngan baju kurung. tak de hal lah. And lastly, Traveler Backpack. Yuhuuu, nak g travel nak bawa beg tu nanti :D macam-macam boleh bubuh dalam tu, Kamera, lappy, baju , dan segala jenis barang boleh muat dalam tu :D Hope ada rezeki menang nanti. Goodluck juga kepada yang join.

Tarikh Tamat Giveaway 
30 Jun 2016 - 11.59 PM

Keputusan akan diumumkan pada
04 Julai 2016 - 4.30 PM

Result DISINI

p/s : Pemilihan berdasarkan undian melalui Random.Org 

Assalamualaikum semua. Salam Ramadhan.

Selalu rasa mengantuk bila lepas subuh kan? Ada hal penting pagi tu, tapi terlajak tidur?  Kalian jangan risau, ada caranya. Nak tahu tips untuk elakkan tidur selepas subuh? Baca ini, harap ia dapat membantu anda.

1. Jauhi tempat tidur anda!
Kenapa ? Sebab, bilik tidur hanya untuk kita merehatkan diri. Bila kita nampak bantal dan selimut, secara automatiknya ia membuat anda rasa sangat mengantuk. Seelok-eloknya, jauhkan diri anda dengan tempat tidur anda jika anda ada hal yang sangat penting pada pagi itu.

2. Membaca Al-Quran.
Isikan masa anda dengan perkara yang berfaedah. Banyak pahala anda jika anda membaca al-quran.

3. Mulakan kerja anda awal.
Elakkan daripada membuang masa, eloklah anda mulakan kerja anda dengan lebih awal. Lagi awal siap, lagi cepat boleh tidur. Hahaha.

4. Lakukan aktiviti kegemaran anda. 
Mengemas rumah adalah salah satu aktiviti yang boleh menghilangkan ngantuk. Badan berpeluh otak pun cergas. 

5. Membaca.
Tetapi elakkan membaca dalam keadaan baring. Ada sesetengah orang mengatakan kalau membaca, lagi mengantuk. Itu tandanya dia tidak minat untuk membaca. Bagi yang meminati membaca novel, buku cerita, tidak ada masalah untuk dia membaca buku di pagi hari atau bila-bila sahaja. 

6. Membantu untuk menyediakan sarapan.

Bantu ibu/bapa anda untuk menyediakan sarapan untuk ahli keluarga anda. Walaupun ringkas, bekerjsama itu sangat penting.

7. Mandi awal. Kalau boleh sebelum subuh.
Banyak khasiat dan faedah dan juga kelebihan jika anda mandi pagi. Antaranya ialah , Melancarkan Peredaran darah, Membuat kulit menjadi lembut,halus dan cantik,  Mampu menurunkan resiko darah tinggi, Mampu meningkatkan sel darah putih, Mampu meningkatkan kesuburan, Membuat rambut lebih sehat, Mampu Meredakan Depresi.

8. Bersenam.
Bersenam baik untuk kesihatan kita. Kita haruslah bersenam setiap hari supaya badan kita sentiasa sihat. Terdapat banyak faedah jika kita selalu bersenam. Antara faedah bersenam ialah tubuh kita akan segar dan sihat. Jika sihat,kita tidak mudah diserang penyakit.  Kita juga boleh melakukan senaman di taman botani,di padang dan juga di gimnasium. Senamrobik juga salah satu senaman yang boleh menyihatkan badan kita.

Ingin kongsikan tips daripada anda? Feel free to comment diruangan komen dibawah.



1. Bangun pagi dan bekerja

2. Berzikir - tasbih (33x) , tahmid (33x) dan takbir (33x)

3. Lakukan Solat Dhuha

4. Banyakkan beristighfar

5. Banyakkan berselawat

6. Tunaikan hajat orang

7. Beri makanan kepada haiwan peliharaan

8. Banyakkan bersedekah

9. Eratkan dan jalin silaturahin dengan berlapang dada dan bermaaf-maafan

10. Amanah , jujur dan ikhlaskan hati dalam bekerja dan berniaga