Assalamualaikum and hi guys! Look! What I got! :D The photobook that I bought was 6x6 inchi and the paper is Art Card 500gsm with Protective Lamination (Same with Cover lamination) . 48 pages and the price ?  RM69 I think. But but but ! I buy my photobook when they make a discount. I make this photobook for my youngest sister's birthday present. Soo pinky. LOL. I hope she will like it. Thanks to Pixajoy for make my day. Thanks a lot Pixajoy. #ilovepixajoy

Design & Photograph by me : (@oppiependragon)
My Blog : http://ash-tsukidate.blogspot.my

Oh! Just in case you are wondering, Pixajoy 70, 000 sq. ft plant is located the warm & homy town of Sungai Petani in the state of Kedah Darul Aman, Malaysia; which incidentally is actually a peaceful state to live in (aman in malay means peaceful). 

Macam dah terlebih promote. Hahahaha


Panjangya caption gambar. Hahaha, Kalau Opi dah excited, memang panjang la caption tu Opi taruk :) Terlebih excited sampai promote Pixajoy kaw-kaw . Lol. Okay, Opi tak nak cakap panjang2, sebab Opi dah bebel semuanya kat atas tadi.  Sekarang opi nak share sedikit gambar photobook yang opi design sendiri dan shoot sendiri gambar tu, ada mama opi yang shoot, ayah opi :) Opi kumpulkan jadi photobook. Simple but menarik mungkin ^_^

Kucing dah terjaga! Oh my, dia dah sedar yang Opi gunakan dia as props. Hahahaha. Thanks ya kucing :D

Yang ini pula muka depan photobook, simple je :)

Design belakang photobook.

Kucing pun sayang tau dengan photobook from Pixajoy ni :) Thanks meoww


Dah, itu je Opi dapat kongsi kan serba sedikit mengenai photobook yang Opi buatkan untuk adik Opi ni ^^  Sebarang pertanyaan mengenai photobook atau design, boleh email kepada Opi kalau ada apa apa nak tanya :) 

Thanks sebab sudi luangkan sedikit masa untuk baca entry Opi ni :)


Lets continue our journey (la sangat) . View Modern Minimalism for Your House | Part 1 .

2 | Architect: Lenz Architects

This minimalist space plays with texture wonderfully. I love the stone washed walls against all the white.


This light yellow wood fireplace brings a surprising element to the space that I adore. The way the wood pops agains the starkness of the rest of this minimalist space adds some great dimension to the living room.


These floor to ceiling windows are real showstoppers that can let tons of beautiful light flood this space. But I love how the curtains are sheer yet dark gray to let some of that light filter in even when you need some added privacy.


Sudut yang selesa ini adalah tempat yang sesuai untuk menyedapkan dengan segelas wain dan majalah yang baik. The minimalist chez lounge is a luxurious piece, and I love how they’ve made it more inviting with that bright colored throw blanket.


Clean lines and stark white cabinets make this kitchen a defining minimalist space.


Try not to get distracted with those views while cooking! This open kitchen-living space flows beautifully with those floor to ceiling windows, and I love how that design is reflected in the back kitchen cabinets.


Rumah ini mempunyai pemandangan yang hebat dari setiap sudut. From that stunning fireplace to the sweeping city skyline.

That all for today! Anything design or comment would you like to share ? You can comment at below kayy :) Have a nice day you all. 

Source : home-designing


Thanks for reading,


ASSALAMUALAIKUM. Hai semua. Selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak. Tak mau ponteng posa tauu :D Okey, ni express entry and short entry. Tadi opi dapat kad rayaaa tauu korangg, darii... www.duniashida.com... hehehe. cantik wei, teruja sangat, sebab tahun ni , dann, memang dah lama juga la Opi tidak dapat kad raya dari mana mana kawan :D sekarang dunia dah maju, semua pakat dok hantar kat whatsapp ja. Tau dak , kalau hantar via posmen , bila dapat kad raya by hand, kita rasa lebih dihargai tauu :) heehhe. 

Oh ya, macam mana opi boleh dapat kad raya daripada Shida ni ? Haritu, Opi ada join segmen yang Shida anjurkan [LINK] dan secara tak langsung, Opi bertuah untuk dapat kad raya Shida. Thanks a lot Shida ^_^ Opi hargai sangat sangat. Serius lawa. Haritu opi join guna link blog Opi lagi satu [LINK]

Kalau korang nak tahu, sekarang ni, Shida dah pun membuka tempahan untuk mencetak Kad Raya 2016. So kawan-kawan blogger yang berminat boleh direct terus contact Shida ok :) Servis selama buat ni tak pernah lagi mengecewakan sesiapa :) Macam tahun lepas 2015 lebih 30 blogger menempah untuk cetak kad raya bersama shida dan antaranya semua yang sememangnya blogger yang setiap tahun reprint dengan shida. Alhamdulillah semua puas hati so Shida pun senang hati. Yang berminat jangan lupa roger Shida k, harga kasih sayang Shida bagi untuk korang :) Oh ya! sebelum terlupa, Shida juga menyediakan tempahan untuk pembelian SETEM juga, 30sen, 50sen atau 60sen. Harga ditambah mengikut kuantiti setem yang ditempah. Kan senang tak payah dah beratur beli setem, semua Shida sediakan tak mudah gitu? :)

Jom tempah kadraya 2016 :
  • HARGA SERENDAH RM40.00 BERSAMAAN 20 PCS
  • FREE POSTAGE UNTUK SEMENANJUNG / + RM5 SABAH/SARAWAK
  • FREE SAMPUL KADRAYA WARNA PUTIH MENGIKUT KUANTITI TEMPAHAN
  • FREE GIFT UNTUK 10 TEMPAHAN TERAWAL
  • SIZE KAD A6 / 4'x6' (MELINTANG ATAU MENEGAK)
  • STYLE POSKAD SEKEPING (1SIDE SAHAJA)  *NAK 2SIDE BOLEH REQ
  • FULL COLOR PRINTING, ARTCARD 260GSM


Cara nak tempah senang saja :
  • MULA MENDESIGN KAD KORANG ATAU TEMPAH PADA DESIGNER SAJA
  • SIAP BOLEH EMAIL SHIDA DESIGN DAN BUAT PAYMENT
  • TAMAT UNTUK TEMPOH SETIAP BATCH SHIDA MASUK PRINTING
  • DALAM 3 HARI SUDAH SIAP SHIDA POS KE RUMAH KORANG
  • DAN TIBA BULAN RAMADHAN SUDAH BOLEH EDAR KAD2 UCAPAN KORANG TU
  • SHIDA BUKA JUGA UNTUK TEMPAHAN SETEM, BAYAR IKUT KUANTITI 
  • TEMPAHAN BERMULA 5 MAY SEHINGGA 24 JUN 2016 SAHAJA


Jom hubungi shida untuk tempahan dan keterangan lebih lanjut 
Whatsapp : 012 5364467 (shida) *fast reply
Email : admin@duniashida.com
Facebook : Shida Radzuan

Opi copy paste apa yang penting supaya korang boleh tahu. Kalau nak tahu dengan lebih lanjut, Sila klik SINI :) 

Terima kasih kerana membaca. 


"Setiap amalan kebaikan yang dilakukan oleh manusia akan dilipatgandakan dengan sepuluh kebaikan yang semisal hingga tujuh ratus kali lipat. Allah Ta'ala berfirman (yang artinya), "Kecuali amalan puasa. Amalan puasa tersebut adalah untuk-Ku. Aku sendiri yang akan membalasnya. Disebabkan dia telah meninggalkan syahwat dan makanan karena-Ku. Bagi orang yang berpuasa akan mendapatkan dua kegembiraan yaitu kegembiraa ketika dia berbuka dan kegembiraan ketika berjumpa dengan Rabbnya. Sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kasturi." (HR. Muslim no. 1151)



Harini opi nak share serba sedikit mengenai perkara-perkara yang membatalkan puasa . Mungkin ada yang dah tahu, mungkin juga belum lagi mengetahuinya. Tidak salah untuk berkongsi benda baik :) Jom baca perkara-perkara sunat, makruh yang boleh membatalkan puasa anda. Kalau dah terbuat, lepas ni jangan buat lagi tau. Praktik kan dalam aktiviti harian anda! :)


Perkara-perkara yang membatalkan puasa:
a)      makan dan minum dengan sengaja
b)      mengeluarkan air mani dengan sengaja
c)      haid, nifas dan wiladah(melahirkan anak)
d)      muntah dan memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja
e)      melakukan persetubuhan
f)        gila walaupun sebentar
g)      murtad
h)      berbuka sebelum yakin masuk waktu Maghrib

Kat atas tu , opi senaraikan perkara-perkara yang membatalkan puasa, sekarang opi senaraikan perkara perkara yang tidak membatalkan puasa korang. Cuba tengok..

Perkara yang tidak membatalkan puasa:
a)      Menelan air liur yang bersih dan bagi orang yang selalu berdarah gusinya adalah dimaafkan.
b)      Bersuntik
c)      Tidur walaupun sepanjang hari
d)      Termasuk debu atau lalat ke dalam rongga
e)      Tertelan air yang dikumur tanpa sengaja

Perkara-perkara sunat puasa:
a)      membanyakkan membaca al-Quran
b)      mandi junub sebelum fajar
c)      melewatkan sahur waktu imsak
d)      berbuka dengan buah tamar dan benda manis
e)      membanyakkan sedekah
f)        solat terawih
g)      segera berbuka bila masuk waktu

Perkara-perkara makruh puasa:
a)      berkumur-kumur dengan keterlaluan
b)      merasa makanan dengan lidah
c)      bercakap perkara-perkara buruk dan keji
d)      memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
e)      gosok gigi setelah gelincir matahari
f)        mencium isteri
g)      menderma darah

Terima Kasih kerana membaca :)



Klik SINI for join.
Tagging : KimChaa
email : sitisorfienasyasha@gmail.com

"Setiap amalan kebaikan yang dilakukan oleh manusia akan dilipatgandakan dengan sepuluh kebaikan yang semisal hingga tujuh ratus kali lipat. Allah Ta'ala berfirman (yang artinya), "Kecuali amalan puasa. Amalan puasa tersebut adalah untuk-Ku. Aku sendiri yang akan membalasnya. Disebabkan dia telah meninggalkan syahwat dan makanan karena-Ku. Bagi orang yang berpuasa akan mendapatkan dua kegembiraan yaitu kegembiraa ketika dia berbuka dan kegembiraan ketika berjumpa dengan Rabbnya. Sungguh bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kasturi." (HR. Muslim no. 1151)



Harini opi nak share serba sedikit mengenai perkara-perkara yang membatalkan puasa . Mungkin ada yang dah tahu, mungkin juga belum lagi mengetahuinya. Tidak salah untuk berkongsi benda baik :) Jom baca perkara-perkara sunat, makruh yang boleh membatalkan puasa anda. Kalau dah terbuat, lepas ni jangan buat lagi tau. Praktik kan dalam aktiviti harian anda! :)

Perkara-perkara yang membatalkan puasa:
a)      makan dan minum dengan sengaja
b)      mengeluarkan air mani dengan sengaja
c)      haid, nifas dan wiladah(melahirkan anak)
d)      muntah dan memasukkan sesuatu ke dalam rongga dengan sengaja
e)      melakukan persetubuhan
f)      gila walaupun sebentar
g)      murtad
h)      berbuka sebelum yakin masuk waktu Maghrib

Kat atas tu , opi senaraikan perkara-perkara yang membatalkan puasa, sekarang opi senaraikan perkara perkara yang tidak membatalkan puasa korang. Cuba tengok..

Perkara yang tidak membatalkan puasa:
a)      Menelan air liur yang bersih dan bagi orang yang selalu berdarah gusinya adalah dimaafkan.
b)      Bersuntik
c)      Tidur walaupun sepanjang hari
d)      Termasuk debu atau lalat ke dalam rongga
e)      Tertelan air yang dikumur tanpa sengaja

Perkara-perkara sunat puasa:
a)      membanyakkan membaca al-Quran
b)      mandi junub sebelum fajar
c)      melewatkan sahur waktu imsak
d)      berbuka dengan buah tamar dan benda manis
e)      membanyakkan sedekah
f)      solat terawih
g)      segera berbuka bila masuk waktu

Perkara-perkara makruh puasa:
a)      berkumur-kumur dengan keterlaluan
b)      merasa makanan dengan lidah
c)      bercakap perkara-perkara buruk dan keji
d)      memasukkan air yang berlebihan ketika berwuduk
e)      gosok gigi setelah gelincir matahari
f)      mencium isteri
g)     menderma darah

Terima Kasih kerana membaca :)
Mari ramai-ramai join segmen yang Zahir anjurkan ni . Tarikh tamat pada 12 Jun 2016.


Jika pergi ke gym bukanlah perkara yang anda utamakan ketika mula timbul niat bersenam, diet, sehingga menurunkan berat badan, mungkin anda perlu mencuba beberapa cara berikut.

Jika anda keluar ke kawasan sekitar, apatahlagi di siang hari. Anda membakar lebih banyak kalori daripada yang anda mungkin sedari.


“Terlibat dalam kegiatan sampingan biasa yang menggunakan tambahan 30-50 kalori sejam, boleh membakar sekitar 360-600 kalori tambahan selama 12 jam sehari, itu sebanyak latihan sukan,” kata Allan Borushek, ahli pemakanan dan penulis Allan Borushek’s Calorie, Fat & Carbohydrate counter (www.calorieking.com.au). “Hanya dengan berdiri, dan tidak hanya duduk saja, boleh membakar tambahan 60 kalori sejam,” tambahnya. 

Berikut ini adalah 10 cara mudah untuk membakar kalori semasa anda di rumah atau pergi keluar rumah dalam kehidupan seharian anda.

 
1. Ambil tangga


Jika anda mempunyai pilihan mengggunakan lif atau tangga, pilih pilihan kedua. Menghabiskan lima minit sehari berjalan menaiki tangga akan membakar 227 kalori dalam seminggu. Lakukan ini untuk jogging dan anda akan membakar 425 kalori, iaitu setara dengan anda makan dua keping ham dan pizza.

 

2. Bersihkan rumah


Sekira 20 minit membersihkan debu boleh membakar sehingga 100 kalori, menurut pakar pemakanan dan personal trainer, Catherine Kladakis. “Tambah kegembiraan semasa melakukan kerja-kerja rumah tangga anda dengan memainkan muzik,” beliau mencadangkan.

 

3. Berdiri bangga


Berikut adalah beberapa khabar baik bagi orang-orang yang berdiri dengan kaki mereka sepanjang hari. Anda membakar tambahan 50-60 kalori setiap jam dari rakan anda yang hanya diam saja atau lebih kerap dengan duduk di bangku. “Ini mungkin latihan sampingan paling mudah untuk terlibat di dalamnya , boleh di rumah ketika menonton TV atau di pejabat ketika mengambil panggilan atau dalam mengetuai mesyuarat, “kata Borushek.

 

4. Joget


Putar lagu-lagu dari channel radio kesayangan anda dan bergoyang. Berjoget di sekitar ruang bilik anda selama 20 minit, ini akan membakar kalori yang sama seperti 20 gram Kit Kat.

 

5. Berjalan untuk bekerja


Berjalan adalah salah satu cara paling mudah untuk menyesuaikan latihan senaman ke dalam hari anda. Ganti kereta dengan kasut lari dan anda akan membakar tiga atau empat kalori seminit. Lakukan itu selama 45 minit dan anda boleh memberi ganjaran kepada diri anda dengan ais krim rendah lemak.

 

6. Cuci kereta anda


Dengan mencuci kereta sendiri, bukan sahaja jimat wang, tetapi anda akan membakar sekitar 105 kalori lebih dari 30 minit.

 

7. Melepaskan kegembiraan bersama anak


Luang masa anda dengan anak-anak ke taman, bergabunglah dalam kegembiraan. Mengejar anak-anak kecil akan membuat anda membakar sekitar 180 kalori dalam 30 minit. “Itu setara dengan coklat Cadbury Flake,” kata Kladakis.

 

8. Melewatkan iklan


“Bangkitlah dari kerusi selama iklan TV sehingga acara anda bermula lagi,” Kladakis mengesyorkan. “Anda akan membakar sekitar 113 kalori dari rehat iklan selama satu jam persembahan.” Itu sama dengan meletakkan dua bekas chocolate mousse di tangan anda.

 

9. Memecahkan kitaran


Apabila anda perlu untuk membeli sesuatu dari kedai-kedai tempatan, naik basikal anda. Berbasikal perjalanan 10 minit pergi dan kembali, tiga kali seminggu, membakar sekitar 408 kalori.

 

10. Memotong rumput


Mengerjakan sesuatu di kebun, sememangnya membakar kalori yang cukup. Dengan memotong rumput selama 25 minit, anda akan membakar 187 kalori. Lakukan ini dua kali sebulan dan anda mempunyai tiket untuk bebas dari rasa bersalah.

 

* Semua angka (termasuk kalori yang terbakar dan tempoh aktivitinya), dikira berdasarkan berat badan seseorang mulai dari 68 kg.

 

Apakah lagi aktiviti yang boleh anda bakar kalori dengan mudah? Kongsikannya bersama di ruangan komen di bawah.

ZALORA Community link : HERE