Riang Ria Raya di Lazada Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan | Today, I want to share with you all about online shopping platform that is very well known, namely Lazada. With discount up to 92%, Lazada is the online platform to shop this Raya! Sekarang Lazada tengah mengadakan Jualan Mega Raya. Sempena jualan besar-besaran itu,  Lazada kindly organize one simple contest for all bloggers and 10 lucky bloggers will win one of the following prizes:

1 X Fujifilm Instax Mini 8 Camera Bundle (5 winners)
1 X Fujifilm Instax Mini 25 Camera Bundle (5 winners)




How To Join ? : 
You can check this website link: http://www.lazada.com.my/blogger-contest/



There are two steps that you guys have to follow:

1. You have to guess how much the Fujifilm at this link:
1. Awak kena teka berapa banyak kotak Fujifilm di link ini : 
http://www.lazada.com.my/blogger-contest/
Answers should be sent in the body of the email along with a link blog. Hint: From 1-200
Jawapan awak perlu hantar dalam email berserta link blog. Hint : Dari 1 - 200

2. Write 1 entry blogpost about what items you want to buy for your family to celebrate the feast - 4 items only with a budget of RM500. Attach picture of the product and the product link.
2. Tulis 1 entry blogpost tentang apa barang yang awak nak beli untuk family awak sempena hari raya  - 4 barang sahaja dengan budget RM500 . Sertakan bersama gambar produk dan link produk.

This is my wishlist for my family.
Based on the above image, I will explain one by one to whom and why I choose such items.

Title & To : Shoulder Bag for My Beloved Mom
Reasons : First, I wanna my mom look so elegant in Hari Raya this year. Second, I think this is my mom wish for have this Shoulder Bag but my mom can't buy it. Huhuhu. 

Kelihatan mama sedang membelek-belek beg kegemaran dia. Macam macam pilihan dia. Warna hitam, putih, kelabu semua dia ambil. Keinginan seorang ibu untuk memiliki beg seperti itu tidak tercapai kerana memikirkan anak-anak . Barang keperluan banyak lagi hendak dibeli. Kemudia along dengan secara tak sengaja lalu sebelah mama,

"Along, cantikla beg ni, mama nak boleh?"
"Okey mama, usha je la dulu, nanti along ada duit, along belikan satu untuk mama tau."
"Bila entah tu"
"Adalah , suatu hari nanti, InshaAllah ma"


Title & To : Wallet with Leather Key Chain for my lovely Daddy
Reasons : I rarely choose things for men. I think this may be useful for my father to fill money, identity cards and credit cards.

Cuaca di luar sangat panas, sudah masuk musim panas agaknya. Jam di handphone sudah menunjukkan jam 12.30 hari. Aduh, mana tak nya panas, sudah tengahari rupanya. Hari ini hari ahad, Hari cuti dan hari minggu bersama family. Aku seorang ayah yang mempunyai seorang isteri dan 7 orang anak. Keluarga kami sangat bahagia.

"Abah... abah.. bangun!" Suara Biela memanggil abah dari bawah rumah. Biela anak yang bongsu di dalam keluarga ini. Sangat comel dan peramah orangnya.

Abahnya turun tangga dengan memakai baju tidur sambil mengosok mata menandakan baru bangun tidur. Biela menunjukkan gambar dompet Frozen di dalam buku kepada ayahnya. "Cantikkan abah, Biela nak boleh?"
"Boleh sayang, nanti abah belikan ye"
"Terima kasih abah. Sayang abah"



Title & To : Premium Leather Backpack Bag for My Sisters
Reasons : My sister does not like handbags, they prefer backpacks. This is the right choice for them. Backpacks at the Hari Raya? Not a problem! The black color is very simple and interesting.

"Wei, cepat la! Aku dah lambat ni!" Marah Amirah kepada Mila.

Amirah. Seorang yang sangat menepati masa. Berbeza dengan kawan karib dia ni, Mila. Mila sangat bersahaja dan santai. Lambat ke kelas pun lambat la. Paling kurang pun, dapat ceramah free je dari lecturer. Mila bangun dengan segera sambil memegang buku di tangan berlari-lari anak ke arah Amirah.
"Wei, tunggu laa."

Setiba di dalam kelas, Amirah mengambil seat dihadapan sekali. Di ikuti Mila duduk disebelahnya. Mila melabuhkan punggungnya di sebelah Amirah dengan pantas. Terlalu penat untuk berjalan laju daripada biasa kerana Mila seorang yang kecil molek berbanding dengan Amirah yang tinggi lampai. Senang sahajala bagi Amirah untuk berjalan laju. Satu langkah Amirah, tiga langkah aku. Mengeluh Mila sendirian. Di saat Mila tengah usha usha kiri kanan, dia ternampak seorang pelajar sedang mengalas sebuah beg berwarna hitam. 

"Weiiii Miraaaa!!!" Jerit Mila sekuat hati memanggil nama kawan dia tu. Amirah dengan terkejutnya menjawab "Apahal terjerit-jerit ni? Gila ke?" Amirah tidak suka dikacau saat dia sedang menelaah.

"Tengok tu, lawa gila beg tu doh. Aku nak. Fav aku dohhh. Tengokkk aahh" Mila menarik lengan Amirah dan bawa Amirah ke tepi tingkap untuk usha beg tu. Lelaki gerangan beg tersebut. Putih putih dan tinggi lampai. Memang cita rasa Mila.

"Kau usha beg tu ke .... lelaki yang galas beg tu hah?"
"Hehehehe"
"Aku dah agak dah kau ni. banyak songeh. Dah la, aku nak p belajar. Jangan kacau aku!

Marah Amirah dengan gurauan Mila tu. Dia sudah tahu dengan kawan dia sorang tu.. alang-alang usha beg, dia akan usha orang nya sekali. Silap hari bulan, dia akan stalk semua benda pasal lelaki tu. Sabar je la Mira dengan perangai Mila.



Title & To : Extreme Pro 32GB Memory Card for My Brother
Reasons : My brother likes to spend time taking pictures. So this is a very good choice so that he could take a picture with more on Hari Raya. 

"Okey, 1 2 3 .. Senyumm"

Kamal memberi arahan kepada para graduan untuk senyum di depan kamera. Dia ditugaskan sebagai jurugambar di sebuah universiti untuk mengambil gambar para graduan yang konvo pada hari tersebut. 

Waktu Rehat

"Makan jom" Ajak Syam. 
"Jom! Aku pun dah lapar dah ni. Lepak mana?"
"Tempat biasa je la, dalam kampus je, tak yah jauh-jauh. Karang lambat kita nak balik bertugas"
"Okey okey. Jom" 

Syam. Seorang yang peramah dan hitam manis. Syam merupakan pelajar jurusan akaun. Sama semester dengan Kamal. Sem 5. Last sem. Mereka merupakan kawan baik sejak sekolah menengah. Walaupun berbeza kos dengan Kamal, jurusan photography, mereka tetap berkawan. 

Waktu Bertugas

Memory out of space. "Alamak! SD Card dah penuh" Mengelabah Kamal buat sementara waktu. Pelanggan masih ramai di luar sana menunggu giliran untuk shooting. Keadaan sangat kelam kabut bagi Kamal kerana ini adalah tugas dia yang pertama dan tak sangka SD Card boleh penuh, Dia tidak mempunyai SD Card lebih. 

"Hah, kenapa ni Kamal?" Tanya Puan Yani kepada Kamal. Lecturer Photography yang bertugas disana.
"Errr, puan.. SD Card saya dah penuh." Jelas Kamal. "Tapi saya tak ada SD Card lebih."
"Oh, sebab itu, sebentar saya ambil di beg"

Puan Yani kembali dengan memegang SD Card berwarna hitam merah. Jenama San Disk berangkali.
'Nah. Pakai saya punya dulu." Puan Yani memberi SD Card dia kepada Kamal."Lain kali kena sediakan lebih. in case kalau mcm ni, tak adalah kelam kabut sangat." Bebel Puan Yani. "Baiklah Puan. Maafkan saya" Kamal bersyukur kerana Puan Yani membantu dia menyelesaikan masalah tersebut. "Okey. mula bertugas cepat."




Total all of these items are: RM62.10 + RM109.00 + RM50.40 + RM31.85 = RM254.35
Wow. All items less than RM300. But I can make my family happy :)

3. Write this tagline in entry blogpost:
3. Tulis tagline ini dalam entry blogpost :
Lazada are holding sales massive feast. You can instantly shopping on 21-24th as Lazada will offer discounts up to 92%. Can check this link:
Lazada sedang mengadakan jualan hari raya besar-besaran. Anda boleh shopping pada 21-24 hb ini kerana Lazada akan menawarkan diskaun sehingga 92%. Boleh check link ini : 

4. Put it in the blogpost Banner Contest link and contest - at the end of the entry.
4. Letakkan Banner Contest ini dalam blogpost beserta link contest - di penghujung entry.


5. Then send information to contest@lazada.com.my participation with the following information denagan email subject "Riang Ria Raya Blogger Contest":
5. Kemudian hantarkan maklumat penyertaan ke contest@lazada.com.my bersama maklumat berikut denagan subject email "Riang Ria Raya Blogger Contest" : 

1. How many boxes Fujifilm

2. Link your blog



Then wait until Lazada announce the winner on 30 june 2016. Quickly join, this contest ends on June 24 at 3pm :)

Thanks for read my sincerely entry.


Terms & Condition*



You may also like

2 comments:

Eeca Shyaa said...

menarik hadiahnya! syarat contest pun tak susah. good luck utk awak! :)

Mommy Cici said...

all the best . singgah dari contest yang sama :D