Assalamualaikum (السلام عليكم)
Kenapa tajuk Petanda didatangi Kupu-kupu Putih ? Oh sebab tadi , masa tengah buat kerja design, tiba-tiba terasa mcm something singgah kat bahu. Biasanya kalau rasa something, tangan ni cepat je libas or tampar . kali ni , rasa macam 'bialaa' . sekali pandang, "eh, kupu-kupu putih la, lawanyaa." serius lawa. nampak macam sparkle2. putih kelabu kilat kilat. lawa sangat.
Nak la jugak tengok dekat dekat, baru nak angkat bahu , dia dah terbang kat katil. mata ni melilau la jugak tengok2 kupu2 tu.

Mungkin ada banyak jenis kupu kupu yang berterbangan. Berbagai macam warna, bentuk sayap dan ukuran. Tapi tahukah kamu, ada beberapa jenis yg membawa petanda.

Kadang, ada kupu kupu yang seolah ingin 'bersahabat' denganmu. Dia datang satu kali, dua kali dan berkali-kali untuk memberi petanda untuk kehidupanmu. 

Kaukah orang yang beruntung itu?

Kupu kupu kuning akan membawa berita tentang kebahagian.

Kupu kupu hitam... berhati-hatilah. Dia membawa berita kematian.

Kupu kupu biru agak jarang muncul, tapi dia akan menghantar berita kesedihan . Tentang perasaan yang akan membawa ke permukaan dan membuatmu menangis. 

Kupu kupu putih ....

Perasaan ingin tahu pasal kupu-kupu membuak-buak. Terus buat research kat google type kupu-kupu putih . Banyak la jugak jumpa pasal kupu-kupu ni. Opi tertarik dengan ayat ayat tu,

Jika didatangi oleh kupu-kupu berwarna putih, bentuknya kecil dan biasanya datang pada malam hari, tandanya akan memperoleh rezeki dan hati senang.

Putih...

Petanda tentang sebuah hal baru yang indah- yang akan terjadi pada hidupnya.

Iya , baru.

Kehidupan baru.

.... yang akan dijelangnya bersama seseorang yg telah menjadi mimpinya sejak bertahun-tahun lalu.

Kerana, kupu kupu itu tak berniat untuk melakukan dusta, sedikit pun.




Wallahualam (والله أعلم ) . semoga Allah permudahkan urusan kita semua hari ini :)
InshaAllah


  • PS: Maksud Wallahu a'lam bissawab (والله أعلمُ بالـصـواب) = dan Allah lebih mengetahui yang sebenar-benarnya (and Allah knows the right)


BIGBANG was the big winner this year, taking home “Worldwide Favorite Artist,” “Song of the Year” and the grand prize “Artist of the Year.”  This was their third time winning “Artist of the Year,” having also done so in 2008 and 2012.


Best Music Video: BIGBANG - "Bang Bang Bang" 

BIGBANG gets their second award for the night with "Worldwide Favorite Artist" 

Song of the Year : BIGBANG - "Bang Bang Bang"

Lastly, BIGBANG takes home the grand prize "Artist of the Year" 

Congratulations to them! This is their third time winning the award.




BIGBANG was the big winner this year, taking home “Worldwide Favorite Artist,” “Song of the Year” and the grand prize “Artist of the Year.”  This was their third time winning “Artist of the Year,” having also done so in 2008 and 2012.

EXO, had four awards, including “Best Male Group” and also “Album of the Year” for the third year in a row. It was a dominant night for SM Entertainment as Girls’ Generation won “Best Girl Group,” SHINee won “Best Male Dance” and Red Velvet with “Best Female Dance.”

The biggest performance of the night was easily 2NE1 coming back together on stage as a complete group. With a lot of focus put onto CL’s solo debut, many did not see this one coming. Hopefully we can see a 2NE1 comeback soon.


Full list of winners

Next Generation Asian Artist: MONSTA X
Best Asian Style: EXO
Best New Male Artist: iKON
Best New Female Artist: Twice
Best Music Video: BIGBANG – “Bang Bang Bang”
Best Solo Dance Performance: HyunA – “Roll Deep”
Best Rap Performance: San E – “Me You”
Best Female Artist: Taeyeon
Best Male Artist: Park Jin Young
Worldwide Favorite Artist: BIGBANG
Best Asian Artist – Japan – AKB48
Best Asian Artist – Thailand – POTATO
Best Asian Artist – Vietnam – Dong Nhi
Best Asian Artist – Singapore – Stefanie Sun Yanzi
Best Asian Artist – Indonesian  -Ran
Best Asian Artist – Mandarin – Jolin Tsai
Global Fans’ Choice Female: f(x)
Global Fans’ Choice Male: EXO
Best Vocal Performance: Zion.T
Best Dance Performance Female: Red Velvet
Best Dance Performance Male: SHINee
Worldwide Inspiration Award: Pet-shop Boys
Best Collaboration: Zion.T & Crush
Best Band Performance: CNBLUE
2015 MAMA World Performer: BTS
Best Female Group: Girls’ Generation
Best Male Group: EXO
*Song of the Year: BIGBANG: “Bang Bang Bang”
*Album of the Year: EXO – “Exodus”
*Artist of the Year: BIGBANG

* Daesang (Grand Prize) Awards


Preshow:

Are you ready for the 2015 MNET Asian Music Awards? Taking place tonight, December 2 in Hong Kong, the event features this year’s biggest acts in K-Pop. We can expect to see many amazing performances throughout the night and many other special surprises.

Expected performance lineup: BIGBANG, BTS, CL, EXO, f(x), GOT7, iKON, JYP, Pet Shop Boys, PSY, SHINee, Taeyeon, Zion.T, San E, Seventeen, Monsta X, HyunA, Jessi



resources : soompi