Blogger card :

Mungkin bakat saya banyak , tapi , saya tak mengasahnya dengan lagi mendalam kott . Ada seberapa yang saya dapat kenal pasti iaitu , MENGEDIT GAMBAR . Saya rasa itu bakat saya sbb kawan saya tak pandai edit gambar , dia yang suruh saya edit gambar , mungkin itu bakat saya kan ? :)
Contoh gambar yang saya edit :


yang ini header yang saya edit , ingatkan nak guna kat [DREAM HIGH] tapi , segan . haha



kat atas ni , semua header .
maybe boleh buat welcome note ? 

just word in pics
yg header ni , dulu ash dah pakai kat blog Dream High ash .


yang ini Assalamualaikum word . dia tulisan dalm gambar . eer , paham ? XD

uwarg , banyaknyer -____- sebenarnya lagi banyak , tapi , segan nak masukkan :P
nak buat freebies ? haha , takut bukan citarasa korang pulak -___-
ash pandai edit yg simple-simple je .

Tapi , member n family kata, bakat ash lebih kepada bidang komputer or IT
Ash lebih suka duduk lama-lama kat depan komputer dan belajar sesuatu kat komputer :)
kalau pasal HACKER , ash pandai sikit ^_^v 

Ash pandai edit blog dan main dengan HTML . erk , kadang-kadang je :D
ini contoh blog yg ash editt . blog adik ashh ^____^v tekan kat gambar tu kalau nak ke blog adik ash . 
okey tak ash edit ? hehe . #adik ash masih baru dlm dunia blog, so , kadang2 ash yg control dia  punya blog -__-


Bernyanyi ? OH MY ! ash tak reti nak beryanyi -___- sengau bhaii suara kita , haha .
Berlakon ? lagi lahh -.-' haha
SPY ? haha , kadang-kadang ash SPY yang terbaik :P sbb dulu member fb ada cakap yang ash nie spy yg terbaik sbb segala benda ash tahu pasal dia . haha . dia terSPY dia okeyhh ^_^v . itu , hal lama , bak kata SEPAH , barang yang lama jangan dikenang :D

okey lah kak mas , itu je lah , rasa macam dah panjang lebar je entry kali nie , huhu T____T
sekian ~

************************

jom daftar + join GENG fiQ'Ra------>> GENG fiQ'Ra◕‿◕
GENG fiQ'Ra ni untuk ape..??------->>STARTING◕‿◕
blogger card awak di sini------->>klik sini◕‿◕
senarai GENG dalam (aktiviti 1)--------->>intro GENG◕‿◕
senarai GENG dalam (aktiviti 2)------>>jangan pandang kamera◕‿◕
senarai GENG dalam (aktiviti 3)------->>Jom Reka TAGLINE◕‿◕
senarai GENG dalam (aktiviti 4)-------->>Bakat Terpendam◕‿◕



Assalamualaikum :)


Hari ni ash nak join satu aktiviti ni , nama aktiviti ni , exchange link .
dia punya exchange banyak best owh , dia kata mcm nie .
aku tak letak link berderet-deret macam kebanyakan orang lain buat tapi cara aku ialah dengan menjadikan gambar itu sebagai link.. rujuk kat [SINI]
tengok ! best kan :) haha . so , apa lagi ? tak kan tak nak join kottt -__-'

ok, ash nak exchange link dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin dan aku nak guna gambar seperti di bawah.. thanks!


a'ah , ya , gambar Profile Picture kat fb -..-'


MISI KAMU SEBAGAI SEORANG PEREMPUAN, BUKANLAH SEKADAR MEMENANGI HATI SI DIA TETAPI KAMU HARUSLAH PANDAI MENGAMBIL HATI TEMAN-TEMANNYA JUGA. PADA SAAT BEGINILAH KAMU SEBENARNYA DAPAT MEMILIKI HATINYA SECARA MENYELURUH. OLEH ITU KAMU HARUS...

Menjadi lebih fleksibel
Kebanyakan para lelaki bebas daripada drama (seperti yang berlaku pada  sekelompok perempuan) kerana lelaki lebih spontan dan tidak terlalu mengambil sesuatu benda kecil sebagai perkara serius. Lelaki cukup selari melakukan sesuatu secara rawak. Sebagai contoh, jika mereka sudah sepakat untuk mengadakan satu-satu aktiviti adalah tidak mustahil sekiranya perancangan tersebut dibatalkan pada saat-saat terakhir. Perhubungan sepatutnya menjadi perkara yang menyeronokkan dan bukannya sesuatu yang perlu dirancang sehari ke sehari. Kamu haruslah menyerap segala yang mungkin dan menjadi lebih fleksibel!

Tahu bergurau
Seseorang gadis yang terlalu serius semestinya akan terus dijauhi para  lelaki. Apa salahnya sekali sekala kamu menunjukkan sifat kamu yang berlainan seperti berjenaka atau bergurau? Lelaki cukup tertarik pada gadis yang mempunyai sense of humor yang tinggi, pandai berseloroh serta tidak mengambil sesuatu  gurauan itu sebagai sesuatu yang serius. Lelaki menyukai ideologi di mana dia merasakan sifat seseorang perempuan itu adalah sama seperti dirinya juga. Pada dasarnya, jika kamu mempunyai personaliti yang menarik tentunya kamu akan disenangi oleh banyak pihak. 

Menjadi lebih aktif
Lelaki mana yang tidak suka pada cabaran dan tidak gemarkan sukan? Senang  cerita lelaki sentiasa mahu kekal aktif dengan melakukan pelbagai jenis aktiviti. Apa salahnya sesuatu aktiviti yang baharu ditambah pada rutin temu janji biasa kamu? Contohnya menonton wayang, makan dan kemudiannya bermain go-kart. Pendek kata,  jika lelaki menjumpai gadis yang gemar bermain futsal, tentunya mereka akan rasa teruja!

Tunjukkan yang kamu prihatin
Jarang sekali lelaki akan berkongsi masalah diri atau peribadi pada orang lain.  Jika mereka menjumpai seseorang yang boleh dikongsi perasaan bersama, nescaya akan melekatlah dia kepada gadis tersebut. Perkara-perkara yang mungkin dianggap remeh seperti mendengar masalah, menghantar pesanan rindu dan ucapan selamat malam sebenarnya turut dihargai oleh sang jejaka. Perkara-perkara sebegini membuatkan diri mereka lebih dihargai tanpa merasakan terlalu dikawal atau si kekasih seorang yang mengada-ngada.

" Semua orang ada ragamnya sendiri . Kekadang , bukan semua lelaki suka perempuan yang tahu bergurau , aktif dan prihatin kan ? "

Credit : Majalah Remaja
Jemput Join End Year  Random Giveaway .

Adakah anda runsing dengan masalah kekeringan kulit, pertumbuhan jerawat dan penuaan pada kulit? Kehidupan yang penuh dengan tekanan menambah beratkan masalah kulit. Masalah ini menjadikan kita kelihatan lebih tua daripada umur sebenar. Sebenarnya, pengelupasan kulit (peeling) merupakan satu cara yang dapat menyelesaikan masalah ini. Rawatan pengelupasan kulit dapat meningkatkan keberkesanan penjagaan kulit dan memulihkan kulit kita menjadi sihat berseri.

Pentingnya pengelupasan kulit wajah
Pengelupasan kulit wajah penting untuk membuang lapisan atas kulit mati epidermis yang sentiasa terhasil setiap minit. Dianggarkan sel kulit dibina sebanyak 1 juta per minit atau 5 bilion sel setiap hari. Pengumpulan sel-sel mati ini akan menyebabkan lapisan kulit kelihatan kusam dan tidak bermaya, malah menyumbang kepada pembentukan masalah umum kulit seperti jerawat, jeragat, ‘open pores’ dan ‘blackheads’.

Antara penyebab utama sel kulit ini mati adalah disebabkan oleh kecederaan kesan kuat sinar UV matahari selain daripada kecederaan fizikal mahupun bahan-bahan kimia yang menyentuh permukaan kulit. Dengan mengamalkan perawatan pengelupasan kulit yang betul mengikut kekerapan yang dicadangkan, kulit akan sentiasa kelihatan segar, bersih, anjal dan mulus serta menyeimbangkan ton warna kulit.

Kesan & Akibat
Sekiranya pengelupasan dibuat mengikut cara yang betul (teknik, bahan & kekerapan), sudah pasti kesan buruk dapat dielakkan. Antara kesan sampingan atau komplikasi yang boleh berlaku termasuk:

- Keradangan kulit (merah & pedih) untuk 1-2 hari selepas prosedur.
- Kulit menggelupas atau berkuping.
- Parut (utk pengelupasan jenis dalam)
- Hypo/ hyperpigmentasi ( untuk mereka yang mempunyai ton kulit gelap)

Amatlah penting untuk mereka yang menjalani prosedur pengelupasan ini mengikut nasihat dan tip penjagaan yang diberi oleh pakar atau doktor agar sebarang komplikasi dapat dielakkan. Sebarang bentuk teknik pengelupasan pastinya akan menyebabkan lapisan kulit epidermis mahupun dermis menipis daripada ketebalan asal, namun keupayaan kulit menghasilkan ratusan ribu sel setiap saat membolehkan ketebalan asal kulit akan tercapai semula. Kerana itulah dicadangkan pengulangan sesi pengelupasan hanya dibuat setiap 20-30 hari.

Lapisan kulit epidermis-atas (sel-sel mati) yang menebal menyebabkan kulit kelihatan kusam dan tidak bermaya serta menjurus kepada pembentukan pigmentasi/ jeragat. Manakala pengelupasan dalam (peringkat dermis kulit) pula mampu meningkatkan pembentukan semula kolagen bagi menganjalkan kulit, menghilangkan kedutan dan garis halus serta parut jerawat.

Kebaikan lain:
  • Kurangkan jerawat/parut jerawat
  • Kurangkan jeragat/pigmentasi kulit
  • Kurangkan kedutan/garis halus
  • Kurangkan kesan parut luka/ bedah
  • Seimbangkan ton warna kulit
  • Kecilkan liang pori-pori
  • Mengawal ‘blackheads’ dan ‘whiteheads’
  • Mengawal ‘stretch marks’
Kebaikan pengelupasan kulit menyebabkan terhasilnya banyak produk pengelupasan terjual di pasaran. Namun, perlu diberi perhatian tentang kandungan bahan aktif dalam setiap produk tersebut. Ini kerana bahan seperti asid TCA atau ‘phenol’ yang lebih kuat kesan pengelupasannya boleh menyebabkan kecederaan kulit yang lebih serius. Sekiranya perawatan pengelupasan kulit dilakukan secara teratur dan berkala, malah dilakukan oleh pakar serta penggunaan bahan yang sepatutnya, hasil yang memberangsangkan mampu tercapai antara 60-90%.

credit : Dara.com
Jemput Join End Year  Random Giveaway .
Mungkin jarang antara kita yang tidak tahu tips-tips belajar daripada 'salafus soleh' terdahulu. Semua tahu bukan apa itu berkat?
Sesuatu yang tidak boleh dilihat, tetapi dengan berkat itu, kita boleh berasa tenang dan bahagia sentiasa walaupun separuh dunia berada di bahu kita.
TIPS BELAJAR
1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.
Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu.
Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang. Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama.
2) Disiplinkan diri.
Setiap kali mahu study, mesti baca satu muka surat al-Quran sebelum bermula waktu study itu. Jadi, pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita. Ustazah ada cerita satu kisah yang sangat memberi inspirasi.
Ada seorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur, walaupun sudah lebih dua tahun dia meninggal dunia. Ramai yang pelik kerana budak itu masih kecil, dalam umur 15 tahun. Jadi, ada yang pergi pada kedua ibu bapa budak itu dan bertanya, apakah amalan budak perempuan ini.
Ibunya menjawab, saya tidak tahu apa yang istimewa anak saya lakukan, cuma saya tahu dia sangat menjaga al-Quran. Setiap kali sebelum belajar, dia pasti akan baca satu muka surat ayat-ayat al-Quran, memang tidak pernah tinggal. Jadi, budak sekecil ini pun boleh baca satu muka surat setiap kali sebelum belajar, kita yang besar panjang ini mustahil tidak mampu bukan? Orang yang hebat tidak akan memberi alasan, tetapi dia sentiasa cari jalan.
3) Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk Syaitan menghalang kita menuntut ilmu.
Apaila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut, tetapi tetap tidak faham, dan akhirnya, kita rasaputus asa dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik. Akhirnya, kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan.
Jadi, apa kata kita cuba tips daripada 'salafus soleh' terdahulu. Apabila ada sesuatu yang menghalang fokus, mereka pergi perbaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat.Jika kita seperti ini, sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai.
4) Utamakan seruan Allah S.W.T.
Part paling penting! Apabila sedang khusyuk study, tiba-tiba azan berkumandang. Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T. Tidak lama pun solat ini. Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa:
"Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya."
Jadi, setiap kali rasa berat punggung mahu berhenti study untuk solat, ingat kembal, jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di Akhirat kelak, aku perlu utamakan solat dahulu daripada kerja lain. Mana kita tahu bukan, kita lagi rasa mudahapabila belajar selepas selesai solat itu. Inilah namanya berkat. Apabila kita utamakan Allah S.W.T daripada benda lain.
5) Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar.

Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu. Apabila kita ada wudhuk ini, kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam Islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar, tiba-tiba azan. Kita tidak tahu dengan wudhuk itu, kita belajar lebih berkat.
.............................................................
Kesimpulannya, selamat beramal. Cubalah praktis tips belajar ini, matlamat kita bukanlah cemerlang dalam belajar semata, tetapi kita juga mahu keberkatan daripada Allah S.W.T.Ihfazillah yahfazka, ihfazillah tajidhu tijaahak (Jagalah Allah, nescaya Allah menjagamu).
Jadilah seperti Rasulullah S.A.W dan para sahabat yang hidupnya seimbang dunia akhirat, walaupun sibuk di medan perang dan sibuk mentadbir negara. Mereka lagi sibuk daripada kita, tetapi masih ada waktu untuk bangun tahajjud dan membaca al-Quran.
Buat pemburu dunia, jangan pula kita memberi alasan, mereka tidak sama macam kita, Iman mereka mantap kerana Rasulullah S.A.W ada di sisi. Kita tidak sehebat mereka. Andai itulah pemikiran kita, percayalah, selamanya kita akan menunduk ke bawah tanpa mendongak langit yang cerah di atas.

Assalamualaikum :)

Hari ni tersangat lah happy sbb , hari ni birthday someONE lahh :) eh , maybe someSIX . haha

First , dengan berbesar hatinya , ash nak wish birthday artis kesayangan ash sorang ni iaitu ....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

DAFI

.

hehe , sebenarnya , dah lama minat kat Dafi ni .
so , ini sedikit info tentang Dafi .

Birthday  : December 14, 1988
Personal Interests : Singing & Dancing =)
Email : dafi@dafi-fc.com

Gadaffi Ismail Sabri atau lebih dikenal Dafi adalah penyanyi berkewarganegaraan Malaysia. Ia lahir pada tanggal 14 Desember 1988. Ia adalah peserta Akademi Fantasia Malaysia musim kelima. Ia juga menyumabangkan suaranya untuk pemeran Troy dalam High School Musical versi bahasa Melayu..
Awal Karier :Di negara asalnya, Malaysia, ia dikenal masyarakat setelah mengikuti ajang Akademi Fantasia Malaysia musim kelima. Namun ia tereliminasi ke dua pada 15 besar dari 16 peserta. Di Indonesia, ia dikenal setelah membintangi iklan ais krim Connello dan menyanyikan salah satu lagu dalam soundtrack film LOVE yang berjudul Dua Hati Menjadi Satu yang juga menjadi soundtrack iklan ais krim tersebut. Dalam lagu itu, ia berduet dengan Gita Gutawa. Dafi juga turut menyanyikan lagunya sendiri yang berjudul Bila Terasa Rindu dan Rentak Optimis.
hah ! lagu Dafi yg Bila Terasa Rindu tu kan .. omooo , itu my fav song beb :) 

ok , itu je lahh ^^ , n ash ambik keputusan kat sini nak wish birthday member fb yg sama birthday ngan Dafi ni :)



another acc fb .


and 3 more friends i can't gets their photos --'

eh , korang ! happy birthday tauu ^_^
don't notty notty nohhh :)
i luv u all . #serius nie .
here , birthday's song for u all , OST Dream High's song .
before play this video , please 'pause' song on my blog first  :)
hope u all happy always .




Assalamualaikum. 
Aku cukup tertarik dengan satu artikel di iluvislam.com
Mungkin ianya ada berkenaan dengan kita semua. Terutamanya dalam mencari jodoh. Jadi, aku rasa tak salah kalau aku sharekan artikel ni pada anda semua terutamanya pembaca blog aku ni. 

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita :

1. Bersahaja
Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

2. Senang Bersama
Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

3. Terima Kita Seadanya
Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

4. Sentiasa Jujur
Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

5. Percaya Mempercayai
Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

6. Senang Bekerjasama
Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

7. Memahami Diri Kita
Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

8. Tampilkan Kelemahan
Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

9. Kata Hati
Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

10. Solat Istikharah dan Tawakkal
Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.
-Artikel iluvislam.com

Jadi, antara sepuluh-sepuluh petanda ni, adakah semuanya ada kena mengena dengan anda? Katakan YA atau TIDAK. hehe

Selamat berbahagia semua :)
Jemput Join End Year  Random Giveaway .

Assalamualaikum :)
Entry kali ni pon ash copy -- haha . copy dari mana ? dari GENG fiQ'Ra :) 
memang padan lah dgn nama samaran ash yg satu lagi tu " Oppie / O.P " . huh , ash memang suka copy pon --' tapi , agak-agak lah nak copy pon kan , pandai-pandai lah beza mana yg perlu di copy, dan mana yg tak  perlu copy . kan ? So , just baca sahaja..jangan percaya..

82 RAHSIA TAHI LALAT

1. Bibir atas kanan - Banyak rezeki, pandai
2. Bibir atas kiri - Ramai kawan, baik hati
3. Bibir bawah kanan - Disegani orang, ramai yang suka
4. Bibir bawah kiri - Pandai bicara, tak mudah kalah
5. Leher kanan - Cerdas, jujur, berani menderita
6. Leher kiri - Cerdas dalam segala hal dan banyak pengetahuan
7. Leher di tengah - Tercapai cita-cita
8. Biji mata kanan - Suka serong dan pembohong
9. Biji mata kiri - Pembohong tetapi baik hati
10. Hujung mata kanan - Baik hati, sopan santun, cerdas
11. Hujung mata kiri - Baik budi, murah rezeki
12. Punggung kanan - Agak mengalami kesulitan
13. Punggung kiri - Malas dan suka duduk
14. Betis kanan - Suka berhibur, boros
15. Betis kiri - Rajin, tidak suka menganggur
16. Lutut kanan - Bersikap tidak peduli dan tidak mahu berusaha
17. Lutut kiri - Kurang kuat berusaha
18. Kepala sebelah kanan - Terkabul cita-cita
19. Kepala sebelah kiri - Sering menemui kesusahan
20. Kepala sebelah belakang - Jujur, sabar dan tekun
21. Kening kanan - Cerdas dan cekap
22. Kening kiri - Cerdas dan sopan santun
23. Tengah kening - Keras hati dan berani segala hal
24. Hujung mulut kanan - Kecil rezeki, tak mudah kalah
25. Hujung mulut kiri - Suka berfoya-foya
26. Ketiak kanan - Dapat menyimpan rahsia
27. Ketiak kiri - Jujur, banyak yang cinta
28. Pergelangan kaki kanan - Suka keluar rumah
29. Pergelangan kaki kiri - Kehendak kuat
30. Batang hidung - Banyak dicintai orang dan dapat menjadi kaya
31. Pada hidung - Banyak rezeki
32. Dagu bawah kanan - Jujur dan baik hati
33. Dagu bawah kiri - Bijaksana, dan berbudi luhur
34. Kemaluan kanan atau kiri - Baik, suka senggama
35. Di kepala kemaluan (lelaki) - Bakal beristeri dua
36. Tumit kanan - Jujur dan banyak kawan
37. Tumit kiri - Baik budi
38. Alis kanan - Suka menolong dan baik hati
39. Alis kiri - Ramai yang suka
40. Pangkal peha kanan - Kemahuan kuat
41. Pangkal peha kiri - Suka kerja apa pun
42. Telapak kaki kanan - Tak mudah mengeluh
43. Jari kaki kanan - Suka menolong
44. Jari kaki kiri - Berbudi, suka berbuat baik
45. Bahu kanan - Cermat dalam membuat keputusan, banyak tanggungan
46. Bahu kiri - Suka kerja keras, banyak tanggungjawab
47. Buah dada kanan - Baik hati, pendiam, simpan rahsia
48. Buah dada kiri - Ramai kawan, setia pada pasangan
49. Lengan kanan - Setia dan taat pada atasan
50. Lengan kiri - Menepati janji dan rajin
51. Pipi kanan - Ramai teman
52. Tengah-tengah pipi kanan - Ramai yang suka
53. Tengah-tengah pipi kri - Ramai teman
54. Ubun-ubun - Kurang jujur
55. Pusat - Cerdas, tangkas, tekun
56. Pusat bahagian kanan - Sejahtera dalam hidup
57. Pusat bahagian kiri - Beroleh kemuliaan
58. Pinggang kanan - Sayang pada pasangan hidup
59. Pinggang kiri - Disayang pasangan hidup
60. Dada kanan - Dapat mengatasi masalah
61. Dada kiri - Berani, jujur dan sabar
62. Telapak kaki kanan - Tidak mudah mengeluh
63. Telapak kaki kiri - Baik budi pekertinya
64. Siku tangan kanan - Kuat ingin memiliki kejayaan
65. Siku tangan kiri - Baik hati, suka menolong
66. Jari tangan kanan - Serba beroleh keuntungan
67. Jari tangan kiri - Serba baik bekerja
68. Jari telapak tangan kanan - Banyak rezeki tetapi boros
69. Jari telapak tangan kiri - Banyak rezeki dan cermat
70. Pergelangan tangan kanan - Boros, suka bersukaria
71. Pergelangan tangan kiri - Dapat berpangkat
72. Perut bawah kanan - Banyak rezeki, suka memberi maaf
73. Perut bawah kiri - Baik hati, tenang hidupnya
74. Sudut mata kanan dalam - Disayang suami atau isteri
75. Sudut mata kiri dalam - Tidak mudah dilupakan pasangan
76. Sudut mata kanan luar - Baik budi, ramai yang cinta
77. Pelipis kiri - Murah rezeki, dapat jadi kaya
78. Pelipis kanan - Serba berhasil dalam usaha
79. Kelopak mata kanan atas - Baik hati, ramah, berjaya
80. Kelopak mata kiri atas - Baik budi, ramai yang suka
81. Kelopak mata kanan bawah - Agak malas
82. Kelopak mata kiri bawah - Agak bodoh, kurang bijaksana

just share for fun lah friends :)


Assalamualaikum .
Hari ni , ash nak share something ngan korang semua , maybe ramai yg dah tahu entry kali ni dari rata-rata blog sbb entry ni ash pon share :) hehe . shared dari siapa ? shared dari kak lyssa kita ni lahh :) yg comel lotel tu ^_^v 

kak lyssa ni cepat malu dan segan -- baru puji sikit dah kata ' i segan lah u' haha , harap-harap kak lyssa tak ingat kat mana dia coment tu :D huhu

Ada 3 hal dalam hidup yang tidak boleh kembali :
1. Waktu
2. Kata - kata
3. Kesempatan


Ada 3 hal yang dapat menghancurkan hidup seseorang :
1. Kemarahan 
2. Keangkuhan 
3. Dendam


Ada 3 hal yang tidak boleh hilang :
1. Harapan
2. Keikhlasan
3. Kejujuran


Ada 3 hal yang paling berharga :
1. Kasih Sayang
2. Cinta
3. Kebaikan


Ada 3 hal dalam hidup yang tidak pernah pasti :
1. Kekayaan
2. Kejayaan
3. Mimpi


Ada 3 hal yang membentuk watak seseorang :
1. Komitmen
2. Ketulusan
3. Kerja Keras


Ada 3 hal yang membuatkan kita sukses :
1. Tekad
2. Kemahuan
3. Fokus


Ada 3 hal yang tidak pernah kita tahu :
1. Rezeki
2. Umur 
3. Jodoh


TAPI ............


Ada 3 hal dalam hidup yang pasti :
1. Tua
2. Sakit
3. Kematian


Ya Allah , sahabat saya yang membaca ini adalah sahabat yang soleh/solehah , kuat , sabar .
Sayangilah dia serta kasihilah dia . Tolong bantu tingkatkan kehidupannya , mudahkan rezekinya , sihatkan badannya .. Jika dia melangkah , selamatkanlah dia , mudahkan langkahnya ... Amin amin ya robbala'lamin ...


Before start , you all kena copy paste dia punya rules :)
1.        You must post these rules
2.        each person must post 11 things about themselves in their journal.
3.        answer the question that tagger set for you in their post.And create eleven new questions for the  people you tagged to answer.
4.        you have to choose 11 people to tagged and link them on the post.
5.        go to their page and tell them you have tagged him/her
6.        no tag back !
7.        no stuff in tagging section "YOU ARE TAGGED IF YOU READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people.

in bahasa melayu #use translator :

1.Anda mesti pos peraturan-peraturan ini
2. setiap orang mesti post 11 perkara tentang diri mereka dalam entry mereka.
3. menjawab soalan bahawa tagger menetapkan untuk anda dalam jawatan mereka dan mewujudkan sebelas soalan baru bagi orang-orang yang anda tagged untuk menjawab.
4. anda perlu memilih 11 orang untuk ditag dan link mereka di jawatan itu.
5. pergi ke halaman masing-masing dan memberitahu mereka anda telah ditandai dia / dia
6. tiada tag kembali!
7. tiada bahan di tag bahagian "anda ditanda JIKA ANDA MEMBACA INI" ANDA sah (aka BENAR, AMANAH DENGAN KEJUJURAN SEMUA) telah ditandai 11 orang


11 about me you must know ! 

  I love  RED colour very much .
 Like Block B very much and attitude mereka hampir sama ngan saya :) #haha
 If I get internet, I will not be easy to leaving it .
 First sister from 7 siblings . #ramai lah juga
 Always with my earphone #music is ma life .
 Love edit pictures .
 Obsessed with Matluthfi and K-pop #muahaha
 Likessss sleepingggg #haha
 Like Korea , Japan n Chinese very much . 
  Have a serious illness . #really serius .
 Like to blogging . #aku suka lagu blog aku sebenarnya -.-

okey , this is eight tagging from  

1 - korang rasa aku macam mana ?
~ simple , penyayang , baik hati , nice and lovely .

2 - 3 wish korang
~ bila lah nak dapat DSLR ni ?
~ nak berjaya di dunia dan di akhirat .
~ nak hantar mama n papa pergi mekah .

3 - korang rasa nak makan apa sekarang ni ?
~ maggi -.-'

4 - bestie ke boyfie ? reason .
~ shortcut sgt lah dik , akak tak paham . huhu

5 - favourite quotes please ? hihi
~ Keep a smile on your face and let your personality be your autograph.
~ A smile takes but a moment, but the memory of it lasts forever.
~ Smile – it’s the second best thing you can do with your lips.
~ A friendly look, a kindly smile, one good act, and life’s worthwhile.
~ Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is not to stop questioning.
~ Don't walk in front of me, I may not follow.
Don't walk behind me, I may not lead.
Walk beside me and be my friend.
~Friend - a person known well to another and regarded with liking, affection and loyalty.

6 - prefer math ke science ?
~ both

7 - twitter ke fb ?
~ blog . haha

8 - aaron aziz ke shah rukh khan ?
~ of course aaron aziz lah dear :) shah rukh khan sikit-sikit ja :)

9 - 3 benda yg paling korang tak suka 
~ internet lembab , time hp tak dek topup dan orang masuk bilik then kejut ash suruh bangun dari tidur -.-'

10 - 5 orang yang paling korang sayang ;)
~ mom , dad , sisters , friends , and familys

11 - do you love me ? hihi ;)
~ of course dear ^__^ 



done n sorry malas nak tagging back --

credit doddle : Apit