*26 November 2011*

   
     Okey , sebelum tu , Assalamualaikum dan Selamat Malam buat teman-teman siti yang berada di rumah.
Hurm , hari nie , hari yang paling bersejarah buat siti ! nak tahu kenapa ? ok . macam nie cerita nya ..

     Siti bangun pagi , terus pergi mandi dan terus pergi depan komputer dan terus usha blogger NI yang baru siap edit semalam :) tak tidur mengeditnya :D muahahaha, okey takk ? penat owhh but bessttt :)

     oke , lepas tu , tengahari , mama kata ada makan-makan  kat rumah pak syed . so , dengan malas nyer bergerak menyarungkan pakaian -.- eh, bukan baju kurung tauu , tak sempat nak stereka . ehehe, siti pakai tshirt n seluar jean je -.-'' 

     Now ! dah sampai dah kat kenduri tuu , OMG. akcelly , mama tak kasi tahu pon nak pergi kenduri kahwin -.- lol . turun je kereta, jalan beberapa langkah ke pintu masuk kenduri tu kannn , Ya Allah . time tu .. terpandang seorang lelaki pakai baju warna coklat kot , .. pandang je diaa.. macam kenai .. seriusly .. macam kenaii .... macam seseorang yg memang Siti suka , sayang dan minat dia sangat-sangat ! ya allah . siti pandang je diaaaaaaaa.. tak pandang orang lain pon -.- #tak tipu . dan siti tak perasan dalam khemah tuu , ramai gila orang. serius tak perasan . yang siti perasan hanya mamat sorang nie jeee :) haha, sampai macam tu sekali kann ? teruk owh -.- haha, oke. dah siap salam-salam ngan jiran-jiran kat situ , siti pandang dia lagi , AND ... " Mama !!!!!!! itu Matluthfi lahhhh !!!! Maaaaa !!!!!!!! . OMG maaa, biar betul itu diaaa maaaa :'| "  
mama siti masih tercari-cari .. lol . tak nampak ke ? -.- siti pon tunjukkan lahh kat belah kanan niee ... hahh , baru mama nampakk :) haha. siti tak berani lahh nak kata yang dia pandang siti but siti pandang dia terus ke mata -.- tak perasan tempat lain dahh . hahahaha. 
   
     Mama siti terus pergi terjah diaa. kata " Nie Matluthfi ka ?" dia dok gigit cawan macam budak-budak jaa time tuuu . haha, dia pon jawab lah " ya, kenapa ?" "lahhh , makcik minat sangat ngan hang nie . awat hang macam nie ?  haha " .. mama siti jawab n dia hanya balas dengan senyuman kott . mama terus kata yg anak makcik nie yg minat sangat ngan Matluthfi nie , 

     Aduhh , serius , siti tak tahu apa nak kata dahh , tapi , dia suka BERBORAK .. orang mintak ambik gambar ... dia maluu :) hhehe, sabor je larggg :) sekali siti mintak no phone ... dia terus kat 'sorry sorry sorryy " serius . dia asyik minta maaf je -.- btw , first time owhh , ckp depan dia -.- serius dekkkatt gilerr :) Time tu kann ,, pergh , bapak ahh , panas gileerr . serius panasss 

     Lepas siap makan , dia ajak tangkap gambar . ehh . boleh lah pulakk . maybe sbb orang ramai kat situ pun minta kott :) ehehe, thanks ya, walaupun gambar nyer tak berapa ok background nyee ... tapi , siti tetap bersyukur sbb dapat tangkap gambar dan bersembang sikit ngan Matluthfi yg siti sayang sangat nie :) ehehehe . #kalau siti tunjuk pics dia dalam phone siti tu  -.- apalah agaknya reaksi dia kann? maybe macam nie kott 

     Bro ! siti nak cakap terima kasihhh sangat-sangat sebab sudi berborak ngan siti walau sekejappp je :) thanks . oh ya, mama siti kata dia menyesalll .. sbb tak berborak time balik tuu ... dia ingat nak berborak kejap ngan Matluthfi :) but, it's oke . insyaAllah akan ketemu di hari lain kan ? :) Amin . 

#memories still alive with pictures and music




#be confident with yourself ! No matter what happens , just be yourself :)
#lol . muka tak boleh bla je -.-'.

siti bukan nak batak sangat .. just nak keep in touch je . siti cepat lupa .
oh ya ! sorry ter-excited sikit . cerita pon macam ape je . bhahaha.

#sorry Bro Aiman  sebab tak intro pasal Aiman sangat kat entry ni :/

# maaf ! hati sedang berbunga .. begini lah jadi nye . hehe :)

  • entry dulu guna panggilan siti kat blog-.- skrg lebih selesa guna nama opi. sbb kwn kwn semua kenal dgn nama opi . hahahha

ARGHH!! RASA SEPERTI INGIN MENJERIT DAN MENYATAKAN “AKU MEMANG SAKIT HATI! TOLONGLAH FAHAM!” TETAPI PERKATAAN ITU SEPERTI TERSEKAT DI ANAK TEKAK SAHAJA. MACAM MANA UNTUK  MENANGANI MASALAH TEMAN SERUMAH YANG BERMASALAH INI? JOM SEMAK TINDAKAN APA YANG PERLU KAMU LAKUKAN.

 1. Hati ke hati
Jika berlaku persengketaan di antara kamu dengan teman serumah, langkah terbaik adalah bersua muka  dengannya dan berbicaralah dari hati ke hati. Saat berterus terang ini kamu hendaklah menggunakan bahasa yang sesuai dan manis agar tidak menyinggung perasaannya sekali gus membuatkan teman serumah faham kenapa kamu bermasam muka dengannya.

2. Lebih terbuka 
Hurm! sebenarnya sukar  untuk kita mengagak sikap yang ada pada seseorang individu itu. Kadangkala  merekaini tidak terlalu terbuka dan  mudah menerima kritikan dan pandangan orang lain. Mungkin jika kamu memarahi dan menengkingnya boleh menyebabkan dia terasa hati dengan kamu. Carilah pendekatan yang sesuai untuk menjelaskan kepada teman serumah itu agar lebih terbuka dalam membicarakan soal ini.

3. Lebih berani
Sesetengah daripada kamu mungkin tidak  mempunyai keberanian untuk memberitahu perkara sebenar kepada orang lain meskipun perkara itu perlu diperkatakan. Kamu seperti tidak sanggup untuk melukai hati orang lain, sedangkan hati kamu sendiri  yang terluka. Selama ini kamu sudah terlalu banyak menjaga hati dan perasaan orang lain. Anggaplah kamu cuba mencari jalan penyelesaian supaya perkara ini tidak terus berlanjutan. Teguran Membina

4. Teguran membina
Sekiranya kamu seorang individu yang tidak pandai untuk berterus terang mungkin kamu boleh membuat teguran secara baik. Beritahulah kepada dia yang kamu sememangnya terasa hati dengan sikapnya. Walaupun kamu seolaholah tidak marah dan mendiamkan diri dengan apa yang berlaku, bukan bermakna orang lain boleh memijak kepala kamu sesuka hati. Oleh itu, mintalah dia menghormati perasaan kamu seperti mana kamu menghormati perasaan dia. Itukan lebih adil.

5. Minta maaf jalan terbaik
Mungkin kamu sudah memberitahunya perkara  sebenar dan pengakhirannya dia mula menjauhkan diri dan bermasam muka dengan kamu. Apa yang perlu kamu lakukan ialah minta maaf dengannya supaya dia tahu yang kamu tidak berniat untuk melukai dan menyinggung  perasaannya. Anggaplah semua ini sebagai satu permulaan untuk kamu mengenali teman serumah  itu dengan lebih mendalam.

Credit : MajalahRemaja

Ash baru edit , ok tak ? :D
Doddle tu kak CCI yg kasi sbb kita menang dia punya GA kalau tak silap :)



BERCINTA DENGAN LELAKI PSIKO? OH TIDAK! BAGI YANG MEMPUNYAI PENGALAMAN BERCINTA DENGAN LELAKI SEPERTI INI PASTI AKAN BERASA SERIK. APA TIDAKNYA, KEHIDUPAN KAMU SEPERTI DISELUBUNGI MISTERI. ADAKAH KAMU SANGGUP MENERUSKAN PERHUBUNGAN INI SEDANGKAN KAMU TAHU AKIBATNYA JIKA KAMU MENERUSKAN JUGA. JOM KENALI JENIS-JENIS LELAKI SEBEGINI! 

1. Tidak menunjukkan sikap sebenar
Perkenalan awal kamu dan si dia indah belaka. Maklumlah baru pertama  kali berjumpa. Si dia pula pandai memikat hati dengan menunjukkan rasa sayangnya kepada kamu dan menghulurkan bantuan, malah tidak tercuit langsung sikap negatifnya di hadapan kamu. Lelaki jenis ini akan cuba memikat kamu dengan menunjukkan kebaikannya terlebih dahulu sehingga kamu merasakan dialah lelaki yang paling sesuai untuk dijadikan teman hidup sedangkan hakikatnya dia bukan lelaki seperti itu. 

2. Manis mulutnya
Untuk pengetahuan kamu, lelaki psiko ini mempunyai sifat yang manis  mulut. Bak kata orang, lembut gigi dari lidah dan kamu boleh terlentok dengan setiap patah perkataan yang keluar dari mulutnya. Baginya untuk memikat hati kamu haruslah menggunakan perkataan yang mampu mencairkan kamu. Kamu harus berhati-hati dengan lelaki seperti ini. Jangan mudah tertipu dengan kata-katanya. Seelok-eloknya kamu selidiki terlebih dahulu latar belakangnya. 

3. Pandai berlakon
Lelaki psiko memang pandai berlakon kerana mereka mempunyai dua personaliti. Bahkan lelaki jenis ini boleh berubah watak menjadi seorang individu yang sangat penyayang kepada individu agresif. Jika dari awal lagi kamu telah nampak akan tanda-tanda si diamempunyai sikap seperti ini, lebih baik kamu tinggalkan sahaja. Walaupun kamu sangat  menyayanginya, kamu perlu memikirkan masa akan datang, mampu atau tidak si dia membahagiakan kamu?

4. Setiap pergaduhan membawa kecederaan
Walaupun telah lama menjalinkan hubungan, si dia sukar mempercayai kamu.  Si dia selalu bersikap curiga dan menuduh kamu yang bukan-bukan. Meskipun kamu  berterus-terang dengannya, si dia tetap tidak menerima penjelasan yang kamu berikan. Kemuncaknya, kamu dan si dia mula bergaduh sehingga membawa pada kecederaan. Si dia sudah pandai mengangkat tangan dan mencederakan kamu tanpa rasa bersalah. Sepatutnya si dia melindungi diri kamu dan bukannya memperlakukan kamu seperti itu. 

p/s : Handsome gambo kat atas tu kan ? My boy tuw , haha , perasan je -_-  seriusly , rindu dia sangat T_T' Hari tu jumpa , kejap je :'(

Credit : Majalah Remaja


Jemput Join End Year  Random Giveaway .




Blogger card :

Mungkin bakat saya banyak , tapi , saya tak mengasahnya dengan lagi mendalam kott . Ada seberapa yang saya dapat kenal pasti iaitu , MENGEDIT GAMBAR . Saya rasa itu bakat saya sbb kawan saya tak pandai edit gambar , dia yang suruh saya edit gambar , mungkin itu bakat saya kan ? :)
Contoh gambar yang saya edit :


yang ini header yang saya edit , ingatkan nak guna kat [DREAM HIGH] tapi , segan . haha



kat atas ni , semua header .
maybe boleh buat welcome note ? 

just word in pics
yg header ni , dulu ash dah pakai kat blog Dream High ash .


yang ini Assalamualaikum word . dia tulisan dalm gambar . eer , paham ? XD

uwarg , banyaknyer -____- sebenarnya lagi banyak , tapi , segan nak masukkan :P
nak buat freebies ? haha , takut bukan citarasa korang pulak -___-
ash pandai edit yg simple-simple je .

Tapi , member n family kata, bakat ash lebih kepada bidang komputer or IT
Ash lebih suka duduk lama-lama kat depan komputer dan belajar sesuatu kat komputer :)
kalau pasal HACKER , ash pandai sikit ^_^v 

Ash pandai edit blog dan main dengan HTML . erk , kadang-kadang je :D
ini contoh blog yg ash editt . blog adik ashh ^____^v tekan kat gambar tu kalau nak ke blog adik ash . 
okey tak ash edit ? hehe . #adik ash masih baru dlm dunia blog, so , kadang2 ash yg control dia  punya blog -__-


Bernyanyi ? OH MY ! ash tak reti nak beryanyi -___- sengau bhaii suara kita , haha .
Berlakon ? lagi lahh -.-' haha
SPY ? haha , kadang-kadang ash SPY yang terbaik :P sbb dulu member fb ada cakap yang ash nie spy yg terbaik sbb segala benda ash tahu pasal dia . haha . dia terSPY dia okeyhh ^_^v . itu , hal lama , bak kata SEPAH , barang yang lama jangan dikenang :D

okey lah kak mas , itu je lah , rasa macam dah panjang lebar je entry kali nie , huhu T____T
sekian ~

************************

jom daftar + join GENG fiQ'Ra------>> GENG fiQ'Ra◕‿◕
GENG fiQ'Ra ni untuk ape..??------->>STARTING◕‿◕
blogger card awak di sini------->>klik sini◕‿◕
senarai GENG dalam (aktiviti 1)--------->>intro GENG◕‿◕
senarai GENG dalam (aktiviti 2)------>>jangan pandang kamera◕‿◕
senarai GENG dalam (aktiviti 3)------->>Jom Reka TAGLINE◕‿◕
senarai GENG dalam (aktiviti 4)-------->>Bakat Terpendam◕‿◕



Assalamualaikum :)


Hari ni ash nak join satu aktiviti ni , nama aktiviti ni , exchange link .
dia punya exchange banyak best owh , dia kata mcm nie .
aku tak letak link berderet-deret macam kebanyakan orang lain buat tapi cara aku ialah dengan menjadikan gambar itu sebagai link.. rujuk kat [SINI]
tengok ! best kan :) haha . so , apa lagi ? tak kan tak nak join kottt -__-'

ok, ash nak exchange link dengan Gulai Tempoyak Ikan Patin dan aku nak guna gambar seperti di bawah.. thanks!


a'ah , ya , gambar Profile Picture kat fb -..-'


MISI KAMU SEBAGAI SEORANG PEREMPUAN, BUKANLAH SEKADAR MEMENANGI HATI SI DIA TETAPI KAMU HARUSLAH PANDAI MENGAMBIL HATI TEMAN-TEMANNYA JUGA. PADA SAAT BEGINILAH KAMU SEBENARNYA DAPAT MEMILIKI HATINYA SECARA MENYELURUH. OLEH ITU KAMU HARUS...

Menjadi lebih fleksibel
Kebanyakan para lelaki bebas daripada drama (seperti yang berlaku pada  sekelompok perempuan) kerana lelaki lebih spontan dan tidak terlalu mengambil sesuatu benda kecil sebagai perkara serius. Lelaki cukup selari melakukan sesuatu secara rawak. Sebagai contoh, jika mereka sudah sepakat untuk mengadakan satu-satu aktiviti adalah tidak mustahil sekiranya perancangan tersebut dibatalkan pada saat-saat terakhir. Perhubungan sepatutnya menjadi perkara yang menyeronokkan dan bukannya sesuatu yang perlu dirancang sehari ke sehari. Kamu haruslah menyerap segala yang mungkin dan menjadi lebih fleksibel!

Tahu bergurau
Seseorang gadis yang terlalu serius semestinya akan terus dijauhi para  lelaki. Apa salahnya sekali sekala kamu menunjukkan sifat kamu yang berlainan seperti berjenaka atau bergurau? Lelaki cukup tertarik pada gadis yang mempunyai sense of humor yang tinggi, pandai berseloroh serta tidak mengambil sesuatu  gurauan itu sebagai sesuatu yang serius. Lelaki menyukai ideologi di mana dia merasakan sifat seseorang perempuan itu adalah sama seperti dirinya juga. Pada dasarnya, jika kamu mempunyai personaliti yang menarik tentunya kamu akan disenangi oleh banyak pihak. 

Menjadi lebih aktif
Lelaki mana yang tidak suka pada cabaran dan tidak gemarkan sukan? Senang  cerita lelaki sentiasa mahu kekal aktif dengan melakukan pelbagai jenis aktiviti. Apa salahnya sesuatu aktiviti yang baharu ditambah pada rutin temu janji biasa kamu? Contohnya menonton wayang, makan dan kemudiannya bermain go-kart. Pendek kata,  jika lelaki menjumpai gadis yang gemar bermain futsal, tentunya mereka akan rasa teruja!

Tunjukkan yang kamu prihatin
Jarang sekali lelaki akan berkongsi masalah diri atau peribadi pada orang lain.  Jika mereka menjumpai seseorang yang boleh dikongsi perasaan bersama, nescaya akan melekatlah dia kepada gadis tersebut. Perkara-perkara yang mungkin dianggap remeh seperti mendengar masalah, menghantar pesanan rindu dan ucapan selamat malam sebenarnya turut dihargai oleh sang jejaka. Perkara-perkara sebegini membuatkan diri mereka lebih dihargai tanpa merasakan terlalu dikawal atau si kekasih seorang yang mengada-ngada.

" Semua orang ada ragamnya sendiri . Kekadang , bukan semua lelaki suka perempuan yang tahu bergurau , aktif dan prihatin kan ? "

Credit : Majalah Remaja
Jemput Join End Year  Random Giveaway .

Adakah anda runsing dengan masalah kekeringan kulit, pertumbuhan jerawat dan penuaan pada kulit? Kehidupan yang penuh dengan tekanan menambah beratkan masalah kulit. Masalah ini menjadikan kita kelihatan lebih tua daripada umur sebenar. Sebenarnya, pengelupasan kulit (peeling) merupakan satu cara yang dapat menyelesaikan masalah ini. Rawatan pengelupasan kulit dapat meningkatkan keberkesanan penjagaan kulit dan memulihkan kulit kita menjadi sihat berseri.

Pentingnya pengelupasan kulit wajah
Pengelupasan kulit wajah penting untuk membuang lapisan atas kulit mati epidermis yang sentiasa terhasil setiap minit. Dianggarkan sel kulit dibina sebanyak 1 juta per minit atau 5 bilion sel setiap hari. Pengumpulan sel-sel mati ini akan menyebabkan lapisan kulit kelihatan kusam dan tidak bermaya, malah menyumbang kepada pembentukan masalah umum kulit seperti jerawat, jeragat, ‘open pores’ dan ‘blackheads’.

Antara penyebab utama sel kulit ini mati adalah disebabkan oleh kecederaan kesan kuat sinar UV matahari selain daripada kecederaan fizikal mahupun bahan-bahan kimia yang menyentuh permukaan kulit. Dengan mengamalkan perawatan pengelupasan kulit yang betul mengikut kekerapan yang dicadangkan, kulit akan sentiasa kelihatan segar, bersih, anjal dan mulus serta menyeimbangkan ton warna kulit.

Kesan & Akibat
Sekiranya pengelupasan dibuat mengikut cara yang betul (teknik, bahan & kekerapan), sudah pasti kesan buruk dapat dielakkan. Antara kesan sampingan atau komplikasi yang boleh berlaku termasuk:

- Keradangan kulit (merah & pedih) untuk 1-2 hari selepas prosedur.
- Kulit menggelupas atau berkuping.
- Parut (utk pengelupasan jenis dalam)
- Hypo/ hyperpigmentasi ( untuk mereka yang mempunyai ton kulit gelap)

Amatlah penting untuk mereka yang menjalani prosedur pengelupasan ini mengikut nasihat dan tip penjagaan yang diberi oleh pakar atau doktor agar sebarang komplikasi dapat dielakkan. Sebarang bentuk teknik pengelupasan pastinya akan menyebabkan lapisan kulit epidermis mahupun dermis menipis daripada ketebalan asal, namun keupayaan kulit menghasilkan ratusan ribu sel setiap saat membolehkan ketebalan asal kulit akan tercapai semula. Kerana itulah dicadangkan pengulangan sesi pengelupasan hanya dibuat setiap 20-30 hari.

Lapisan kulit epidermis-atas (sel-sel mati) yang menebal menyebabkan kulit kelihatan kusam dan tidak bermaya serta menjurus kepada pembentukan pigmentasi/ jeragat. Manakala pengelupasan dalam (peringkat dermis kulit) pula mampu meningkatkan pembentukan semula kolagen bagi menganjalkan kulit, menghilangkan kedutan dan garis halus serta parut jerawat.

Kebaikan lain:
  • Kurangkan jerawat/parut jerawat
  • Kurangkan jeragat/pigmentasi kulit
  • Kurangkan kedutan/garis halus
  • Kurangkan kesan parut luka/ bedah
  • Seimbangkan ton warna kulit
  • Kecilkan liang pori-pori
  • Mengawal ‘blackheads’ dan ‘whiteheads’
  • Mengawal ‘stretch marks’
Kebaikan pengelupasan kulit menyebabkan terhasilnya banyak produk pengelupasan terjual di pasaran. Namun, perlu diberi perhatian tentang kandungan bahan aktif dalam setiap produk tersebut. Ini kerana bahan seperti asid TCA atau ‘phenol’ yang lebih kuat kesan pengelupasannya boleh menyebabkan kecederaan kulit yang lebih serius. Sekiranya perawatan pengelupasan kulit dilakukan secara teratur dan berkala, malah dilakukan oleh pakar serta penggunaan bahan yang sepatutnya, hasil yang memberangsangkan mampu tercapai antara 60-90%.

credit : Dara.com
Jemput Join End Year  Random Giveaway .
Mungkin jarang antara kita yang tidak tahu tips-tips belajar daripada 'salafus soleh' terdahulu. Semua tahu bukan apa itu berkat?
Sesuatu yang tidak boleh dilihat, tetapi dengan berkat itu, kita boleh berasa tenang dan bahagia sentiasa walaupun separuh dunia berada di bahu kita.
TIPS BELAJAR
1) Sebelum belajar, niat bahawa aku belajar ini kerana Allah S.W.T.
Setiap kali mahu keluar bilik untuk pergi kuliah, sentiasa ingatkan diri, aku menuntut ilmu ni kerana Allah S.W.T. Banyak kelebihan bagi orang yang menuntut ilmu.
Jangan rasa tertekan jika kelas bermula seawal jam lapan pagi dan habisnya pula dalam pukul lima petang. Tetapi fikir bahawa sepanjang proses menuntut ilmu ini, Malaikat akan sentiasa mendoakan kita. Jadi, kita tidak akan rasa terlalu tertekan jika kelas itu tersangatlah lama.
2) Disiplinkan diri.
Setiap kali mahu study, mesti baca satu muka surat al-Quran sebelum bermula waktu study itu. Jadi, pasti kita tidak tinggalkan al-Quran walau sesibuk mana pun kita. Ustazah ada cerita satu kisah yang sangat memberi inspirasi.
Ada seorang budak perempuan di Arab Saudi yang mayatnya tidak hancur, walaupun sudah lebih dua tahun dia meninggal dunia. Ramai yang pelik kerana budak itu masih kecil, dalam umur 15 tahun. Jadi, ada yang pergi pada kedua ibu bapa budak itu dan bertanya, apakah amalan budak perempuan ini.
Ibunya menjawab, saya tidak tahu apa yang istimewa anak saya lakukan, cuma saya tahu dia sangat menjaga al-Quran. Setiap kali sebelum belajar, dia pasti akan baca satu muka surat ayat-ayat al-Quran, memang tidak pernah tinggal. Jadi, budak sekecil ini pun boleh baca satu muka surat setiap kali sebelum belajar, kita yang besar panjang ini mustahil tidak mampu bukan? Orang yang hebat tidak akan memberi alasan, tetapi dia sentiasa cari jalan.
3) Kembalikan caj-caj positif dalam diri supaya tiada ruang untuk Syaitan menghalang kita menuntut ilmu.
Apaila kita rasa tertekan kerana berkali-kali sudah membaca topik tersebut, tetapi tetap tidak faham, dan akhirnya, kita rasaputus asa dan terus tutup buku. Dan yang lebih bahaya, mind setting akan mengatakan topik ini sangat susah dan tidak menarik. Akhirnya, kita tinggalkan terus topik itu hingga akhirnya kelam kabut waktu menjelang peperiksaan.
Jadi, apa kata kita cuba tips daripada 'salafus soleh' terdahulu. Apabila ada sesuatu yang menghalang fokus, mereka pergi perbaharui wudhuk dan solat sunat dua rakaat.Jika kita seperti ini, sekurang-kurangnya dapat perbaharui wudhuk sudah memadai.
4) Utamakan seruan Allah S.W.T.
Part paling penting! Apabila sedang khusyuk study, tiba-tiba azan berkumandang. Berhentilah sebentar untuk menyahut seruan Allah S.W.T. Tidak lama pun solat ini. Jadikan ia sebagai terapi diri selepas penat belajar. Imam Ghazali ada mengatakan bahawa:
"Orang yang menyahut seruan azan dengan serta merta meninggalkan segala urusan untuk menunaikan solat berjema'ah, di akhirat kelak, dia akan dijemput oleh Allah S.W.T dengan penuh lemah-lembut dan menjadi tetamu-Nya."
Jadi, setiap kali rasa berat punggung mahu berhenti study untuk solat, ingat kembal, jika aku mahu dijemput oleh Allah S.W.T di Akhirat kelak, aku perlu utamakan solat dahulu daripada kerja lain. Mana kita tahu bukan, kita lagi rasa mudahapabila belajar selepas selesai solat itu. Inilah namanya berkat. Apabila kita utamakan Allah S.W.T daripada benda lain.
5) Jangan lupa membaca doa dan ambillah wudhuk sebelum mula belajar.

Doa mohon Allah S.W.T memberi kekuatan dalam menuntut ilmu. Apabila kita ada wudhuk ini, kita akan sentiasa ingat bahawa belajar ini adalah satu ibadah yang sangat dituntut dalam Islam dan memudahkan lagi untuk kita terus solat jika sedang belajar, tiba-tiba azan. Kita tidak tahu dengan wudhuk itu, kita belajar lebih berkat.
.............................................................
Kesimpulannya, selamat beramal. Cubalah praktis tips belajar ini, matlamat kita bukanlah cemerlang dalam belajar semata, tetapi kita juga mahu keberkatan daripada Allah S.W.T.Ihfazillah yahfazka, ihfazillah tajidhu tijaahak (Jagalah Allah, nescaya Allah menjagamu).
Jadilah seperti Rasulullah S.A.W dan para sahabat yang hidupnya seimbang dunia akhirat, walaupun sibuk di medan perang dan sibuk mentadbir negara. Mereka lagi sibuk daripada kita, tetapi masih ada waktu untuk bangun tahajjud dan membaca al-Quran.
Buat pemburu dunia, jangan pula kita memberi alasan, mereka tidak sama macam kita, Iman mereka mantap kerana Rasulullah S.A.W ada di sisi. Kita tidak sehebat mereka. Andai itulah pemikiran kita, percayalah, selamanya kita akan menunduk ke bawah tanpa mendongak langit yang cerah di atas.

Assalamualaikum :)

Hari ni tersangat lah happy sbb , hari ni birthday someONE lahh :) eh , maybe someSIX . haha

First , dengan berbesar hatinya , ash nak wish birthday artis kesayangan ash sorang ni iaitu ....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

DAFI

.

hehe , sebenarnya , dah lama minat kat Dafi ni .
so , ini sedikit info tentang Dafi .

Birthday  : December 14, 1988
Personal Interests : Singing & Dancing =)
Email : dafi@dafi-fc.com

Gadaffi Ismail Sabri atau lebih dikenal Dafi adalah penyanyi berkewarganegaraan Malaysia. Ia lahir pada tanggal 14 Desember 1988. Ia adalah peserta Akademi Fantasia Malaysia musim kelima. Ia juga menyumabangkan suaranya untuk pemeran Troy dalam High School Musical versi bahasa Melayu..
Awal Karier :Di negara asalnya, Malaysia, ia dikenal masyarakat setelah mengikuti ajang Akademi Fantasia Malaysia musim kelima. Namun ia tereliminasi ke dua pada 15 besar dari 16 peserta. Di Indonesia, ia dikenal setelah membintangi iklan ais krim Connello dan menyanyikan salah satu lagu dalam soundtrack film LOVE yang berjudul Dua Hati Menjadi Satu yang juga menjadi soundtrack iklan ais krim tersebut. Dalam lagu itu, ia berduet dengan Gita Gutawa. Dafi juga turut menyanyikan lagunya sendiri yang berjudul Bila Terasa Rindu dan Rentak Optimis.
hah ! lagu Dafi yg Bila Terasa Rindu tu kan .. omooo , itu my fav song beb :) 

ok , itu je lahh ^^ , n ash ambik keputusan kat sini nak wish birthday member fb yg sama birthday ngan Dafi ni :)



another acc fb .


and 3 more friends i can't gets their photos --'

eh , korang ! happy birthday tauu ^_^
don't notty notty nohhh :)
i luv u all . #serius nie .
here , birthday's song for u all , OST Dream High's song .
before play this video , please 'pause' song on my blog first  :)
hope u all happy always .